вівторок, 21 серпня 2012 13:37

Український режисер зняв кіно для Нігерії
11

Фото: Фото надані Андрієм Роженом

Восени в американський прокат вийде фільм Андрія Рожена "Легка, мов пір'їнка". Стрічка про нігерійку, яка навчається у медичному університеті в Києві. Картина розрахована на нігерійський кіноринок та африканське населення США і Європи.

Про що фільм "Легка, мов пір'їнка"?

- Дівчина з Нігерії приїжджає до Києва навчатися на лікаря. Так хотіла мати. Дівчина ж мріє бути співачкою. Одного разу на нігерійку напали скінхеди. Від них її врятував український хлопець. Ця подія змінює її життя. Коли писав сценарій, спирався на реальні історії. Їх мені розповіли друзі-нігерійці, які живуть в Україні. В основі сюжету — реальна історія дівчини-нігерійки, яка приїхала до Києва навчатися. У неї загинув тато. Мама наполягала, щоби дівчина стала лікарем, як батько. А вона хотіла бути актрисою. В Нігерії мати має великий авторитет, більший ніж батько. Все ж таки дівчина пішла проти волі матері. Покинула університет на 3 курсі, працювала на різних роботах. І таки стала актрисою. Нині знімається у багатьох російських фільмах. Грає переважно епізодичні ролі. Але поряд із провідними російськими акторами. Інша історія про те, як на мулатку напали скінхеди. Вона напівукраїнка. Одного разу її переслідували з метро на столичному вокзалі. Вона просила у багатьох допомоги. І в міліціонерів. Вони її зігнорували. Підбігала до чоловіків, просила, щоби вони зробили вигляд її хлопця. Один таки відгукнувся. Любовна лінія у фільмі моя власна. Колись сам зустрічався із мулаткою.

В Україні є проблема расизму?

- У нас є расисти. На власні очі бачив, як 30 хлопців били ногами двох турків. Одному знайомому чорношкірому плюнули в обличчя перехожі. Йому 50 років, він успішний чоловік. Живе в Україні, одружений з українкою, мають двох дітей. Але наш фільм не про расизм. Під час роботи, намагався не перегнути палку. Боявся зобразити українців расистською нацією. Щоби люди не подумали, наче у нас тут тільки марширують і "зігують". Із проблемою расизму можна зустрітися будь-де. Це не суто українська тема.

Чому фільм про дівчину з Нігерії?

- Хотів зняти те, що цікаво африканському глядачу. Трохи знайомий з їхньою культурою. Особливо з нігерійською. В мене багато друзів з Нігерії. Сам двічі там був. Вивчав, яка тематика фільмів у них переважає. Переважно це соціальні теми. СНІД, розбій, бідність. У нігерійських фільмах часто отруюють один одного. Але їм не цікаві фільми-жахів чи науково-популярні. Тема расизму теж присутня. Якщо фільм про емігрантів. Нігерійці серед тих національностей, які найбільше мігрують. У таких фільмах піднімається тема соціалізації, пошуку роботи у чужому середовищі. "Легка, мов пір'їнка" робилася саме для африканського глядача. У Нігерії з кінематографом у тисячу разів краще, ніж в Україні. У нас, правда, якісніше кіно. Але у них є кіноринок. Хоча середній бюджет фільму 70-80 тисяч доларів. Але в рік вони випускають1200 картин. Це другий ринок за розміром. Перший - Боллівуд. Третій - Голлівуд. Якщо нігерійці емігрують, далі продовжують дивитися своє кіно. У США можна зустріти спеціалізовані магазини, де продаються диски саме з нігерійськими стрічками.

Знімали у Нігерії?

- Зйомки відбувалися в Україні. Переважно в Києві. Деякі кадри, що імітують Нігерію — у Криму. Зйомки тривали 30 днів. На 95 % - це фільм українського виробництва. Лише головна актриса з Нігерії Омонія Обол. Вона там дуже популярна. Знімається майже у всіх блокбастерах. Деякі другопланові ролі виконували нігерійці. Один із головних героїв американець. Продюсерська команда та знімальна група українські. Усі пісні героїні виконувала Гайтана.

Ти був режисером і виконував одну з головних ролей.

- Було важко. Знаю англійську, але було складно водночас спілкуватися і грати. Кричав команді "мотор" вже зі знімального майданчику. Це вперше, коли грав у повнометражному фільмі.

Над якими проектами зараз працюєте?

- У вересні зніматимемо короткометражний фільм "Солов'ї, солов'ї". Історія стосується 1944 року. Період, коли радянські війська ввійшли у Румунію. Фільм показуватимемо на фестивалях і телебаченні. Також працюємо над документальною стрічкою про хоспіси, лікарні для невиліковно хворих.

Зараз ви читаєте новину «Український режисер зняв кіно для Нігерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі