Ексклюзиви
неділя, 16 червня 2024 21:32

Глобальний саміт миру завершився: що кажуть політики

Глобальний саміт миру завершився: що кажуть політики
Світові політики кажуть, що мир не має бути просто припиненням війни. Фото: ОП

У Швейцарії завершив роботу Глобальний саміт миру.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс говорила на ньому про подальшу підтримку України. Вона наголосила, що будь-які домовленості мають ґрунтуватися на базі міжнародного права та принципів Статуту ООН.

"Ми віддані підтримці міжнародних правил й норм, захисту демократичних цінностей, протистоянню диктаторам й підтримці наших союзників та партнерів. Цей підхід робить Америку сильною, підтримує безпеку американців та сприяє глобальній безпеці. США підтримує Україну не з милості, а через те, що це відповідає нашим стратегічним принципам", - заявила вона.

Гарріс наголосила, що Путін закликає не до "мирних" перемовин, а до капітуляції.

Президент Франції Еммануель Макрон сказав, що передумовою для миру в Україні може стати лише допомога у відбитті нападу РФ. Капітуляція України не може бути шляхом до миру.

"Всі з нас віддані побудові сталого миру. Але, як вже було сказано, таким миром не може стати українська капітуляція. Тому передумовою миру є допомога Україні у відбитті агресії", - наголосив він.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц застеріг, що негайне припинення вогню без дорожньої карти до тривалого миру спричинить розвиток сценарію, який є "несправедливо небезпечним" не тільки для України, але й світу.

Він наголосив, що мир це більше, ніж просто відсутність війни.

"Негайне припинення вогню без серйозних перемовин, без дорожньої карти до справедливого та тривалого миру просто легітимізує захоплення Росією української землі та приведе до нового замороженого конфлікту", - сказав канцлер.

Премʼєр-міністрка Італії Джорджія Мелоні заявила, що якщо російський диктатор Володимир Путін відмовиться від умов миру, його змусять капітулювати.

"Захищати Україну означає об'єднати всі зусилля міжнародної спільноти для захисту України. Якщо Росія не погодиться з умовами, ми примусимо її здатися. Нам треба встановити мінімальні умови для цієї дискусії", - сказала вона.

Очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що переговори з Росією можливі лише на основі статуту ООН. Вона сподівається, що це може статися досить швидко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Росія намагалася зірвати Саміт миру: Зеленський розповів деталі

"Коли Росія скаже, що вона готова до миру на основі статуту ООН, тоді настане час включити Росію до мирних зусиль та прямувати до миру, як фінальної стадії", - сказала вона.

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан назвав пропозиції Путіна "проблиском надії".

"Незалежно від запропонованих змісту й умов, це важливі кроки й проблиск надії, з яких можна почати. Проте кожна сторона вважає дії іншої продовженням ширшого військового зусилля", - сказав він.

Міністр заявив, що за участю РФ цей форум "міг би бути більш орієнтованим на результат".

Так звана "мирна пропозиція" російського диктатора Володимира Путіна з ультимативними вимогами до України має на меті відволікти увагу світу від Глобального саміту миру у Швейцарії, вважає канцлер Німеччини Олаф Шольц.

За його словами, Путін таким чином показав, у чому він насправді зацікавлений - в класичному імперіалістичному захопленні територій.

Зараз ви читаєте новину «Глобальний саміт миру завершився: що кажуть політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути