субота, 18 серпня 2012 10:56

Фюле та Ештон обурилися: Україна порушує зобов'язання щодо біженців

Фюле та Ештон обурилися: Україна порушує зобов'язання щодо біженців
Штефан Фюле стурбований екстрадицією з України до Росії Адама Осмаєва. Фото: moyby.com

ЄС глибоко стурбований екстрадицією з України до Росії визнаного відповідно до міжнародних законів біженця. Про це йдеться в спільній заяві прес-секретарів верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон і європейського комісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно із заявою, Ештон і Фюле "глибоко стурбовані звісткою, що людина з Росії (Республіка Інгушетія), яка була визнана біженцем у відповідності з міжнародним правом, була екстрадована з України 15 серпня".

"Вони повністю підтримують висновок Агентства ООН у справах біженців в тому, що цей випадок свідчить про порушення зобов'язань дотримуватися принципу неприпустимості примусового повернення", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим Ештон і Фюле відзначають, що План дій щодо лібералізації візового режиму в рамках візового діалогу між ЄС та Україною включає в себе ряд зобов'язань Києва щодо прийняття законодавства про притулок у відповідності з міжнародними та європейськими стандартами, в тому числі, захисту прав осіб, які шукають притулку, та біженців.

"Варто жалю те, що в цьому випадку Україна, схоже, не поважає ці зобов'язання, незважаючи на неодноразові і чіткі прохання, які були висловлені за останні тижні від Агентства ООН у справах біженців та ЄС", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, апеляційний суд Одеської області підтримав пропозицію прокуратури про екстрадицію до Росії головного фігуранта у кримінальній справі за фактом підготовки замаху на президента РФ Володимира Путіна Адама Осмаєва.

У п'ятницю дружина Осмаєва, громадянка України Аміна Окуєва звернулася до президента Віктора Януковича з проханням не видавати її чоловіка Росії.

Зараз ви читаєте новину «Фюле та Ештон обурилися: Україна порушує зобов'язання щодо біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути