Ексклюзиви
пʼятниця, 22 листопада 2013 16:58

Фюле: ми будемо готові говорити про Угоду, коли буде готова Україна

Фюле: ми будемо готові говорити про Угоду, коли буде готова Україна

Євросоюз готовий відновити переговори щодо підписання Угоди про асоціацію, як тільки Україна засвідчить свою готовність.

Про це заявив комісар ЄС з розширення і політики сусідства Штефан Фюле в ексклюзивному коментарі "Дзеркалу тижня".

Єврокомісар нагадав, що ЄС завжди допомагав і підтримував Україну.

Він нагадав, що з 1991 року ЄС виділив Україні найбільшу суму безповоротної допомоги у 3,3 мільярдів євро, а європейські банки надали Україні 10,5 мільярдів євро кредитів.

Підготовку до підписання Угоди про асоціацію єврокомісар назвав "чітким вираженням нашої спільної волі та рішучості зблизитися і розвивати дедалі глибші зв'язки".

"Але минулого четверга українська влада вирішила по-інакшому", - нагадав Фюле.

Він заявив, що ЄС взяв до відома рішення уряду України призупинити процес підготовки і розуміє, що це було зроблено під тиском "заходів Російської Федерації".

Фюле також висловив переконання, що "ніхто не просить Україну відмовитися від традиційної угоди про вільну торгівлю з Росією. Для компаній цілком нормально виробляти свою продукцію для різних ринків".

Єврокомісар заявив, що дуже шкодує з приводу рішення зупинити асоціацію, "ухваленого буквально за кілька днів до Вільнюського саміту".

"Це мало б стати кульмінацією шляху наближення України та ЄС одне до одного — процесу, що його президент України Віктор Янукович, тодішній прем'єр-міністр, допоміг розпочати ще у 2007 році", - нагадав єврокомісар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди мають шанс довести, що вони не бидло" - Роздобудько про "Євромайдан"

Він розуміє, що модернізація та інвестиції "завжди йдуть пліч-о-пліч", але ЄС вражений "необґрунтованими спекуляціями" навколо можливих втрат України від модернізації.

"На жаль, усе навпаки: саме рішення призупинити цю підготовку означатиме втрати... Вона би посилила суверенітет України, зміцнюючи її міжнародне становище, в такий спосіб розкриваючи повністю безмежний потенціал країни", - написав Фюле.

Він заявив, що ЄС і надалі готовий до зближення з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кокс і Кваснєвський не втрачають надію щодо України

"ЄС буде готовий відновити підготовку до підписання Угоди про асоціацію, щойно Україна засвідчить свою готовність відновити свій рух до політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС заради блага своїх громадян", - написав єврокомісар.

"Двері до підписання Угоди про асоціацію залишаються відкритими у майбутньому, щойно буде створено відповідні умови", - підсумував Фюле.

Зараз ви читаєте новину «Фюле: ми будемо готові говорити про Угоду, коли буде готова Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути