пʼятниця, 22 листопада 2013 16:22

Україні доведеться шукати, в кого позичити $17,4 мільярда

Україні доведеться шукати, в кого позичити $17,4 мільярда
Співпрацю з Росією Ігор Бураковський назвав дуже непростою. Фото: apps.kontrakty.ua

Україна в 2014 році потребуватиме $17,4 млрд зовнішнього фінансування. З них $9 млрд необхідно заплатити партнерам з Росії, $3,6 млрд - Міжнародному валютному фонду (МВФ), а $2,1 млрд становитимуть виплати за євробондами.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

"Ми можемо сповідувати політику "перехватить до завтра, а з завтра до послезавтра". Інший варіант - стабілізувати ситуацію, бо ці гроші треба повертати. Будь-які гроші, які нам надаватимуть - не будуть грантовими грошима. Це будуть дуже жорсткі економічні й політичні умови", - сказав він.

Експерт виокремив для України три джерела фінансових запозичень: МВФ, Росію та Китай.

"У МВФ політику мінятимуть на гроші. Непідписання угоди (про асоціацію з ЄС) у Вільнюсі - це гальмування нашої з ними співпраці. Зможемо відновити відносини не раніше, ніж за шість місяців 2014 року. Якби ми підписали угоду, то могли б розпочати активну фазу перемовин наприкінці 2013 - у першому кварталі 2014 року", - зауважив Бураковський.

Співпрацю з Росією експерт назвав дуже непростою. З його слів, позиція Російської Федерації буде зрозумілою й чітко прагматичною: частково дадуть грошима, частково інвестиційним пакетом. Це означатиме захід російського капіталу на певні українські підприємства, елементи приватизації з грошима, які будуть сплачуватися в бюджет чи "не в бюджет".

Бураковський припускає, що РФ може висувати й політичні умови, зокрема появу в українській владній верхівці певних персоналій.

"Китай веде прагматичну політику. Вона базується на просування своєї економіки шляхом кредитів. Це гроші і не гроші. Бо разом із ними ми отримуємо китайські товари та їхню робочу силу. Китай ще може цікавити встановлення контролю над українськими ресурсами - землею", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Україні доведеться шукати, в кого позичити $17,4 мільярда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути