середа, 08 січня 2014 11:40

Financial Times: Скоро у Путіна не вистачить грошей на "хабарі" сусідам

Financial Times: Скоро у Путіна не вистачить грошей на "хабарі" сусідам
Володимир Путін. Фото: zn.ua

Якщо вірити Володимиру Путіну, Євразійський союз стане "сімейною справою" держав - однодумців. Однак у Європі побоюються, що за братською риторикою Москви ховається зловісна правда: Кремль намагається відродити СРСР і відновити холодну війну.

Про це йдеться в статті старшого наукового співробітника Московського центру Карнегі Лілії Шевцової, опублікованій в The Financial Times, пише Ліга.

"Якщо Путін справді поставив такі цілі, то про його мотиви можна тільки здогадуватися. Можливо, наступник Бориса Єльцина, при якому радянська держава розділилася, хоче залишитися в історії як возз'єднатися її лідер", - пише вона.

В даний час Росія, Казахстан і Білорусь входять до Митного союзу, але це тільки початок: до 2015 року вони об'єднаються в ЕАС. Нова структура слідом за ЄС буде твердити мантру про інтеграцію і скопіює контури європейських інституцій. Однак з формою майбутнього союзу ще багато в чому належить визначитися. Москва висунула ідею наддержавних політичних структур, що означало б часткову втрату незалежності. Президент Білорусі Олександр Лукашенко вже якось зауважив, що "суверенітет не ікона, на яку треба молитися". Глава Казахстану Нурсултан Назарбаєв, навпаки, вважає, що вистачить і економічної інтеграції.

Ще один камінь спотикання - чи зможуть країни, що підписали путінський пакт, "приймати залицяння" інших країн. Рішучість, з якою Кремль завадив Україні підписати угоду про асоціацію з ЄС, говорить про те, що Путін розглядає свій євразійський проект як альтернативу єдиній Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступний рік буде підкидати конфлікти – Фесенко

"Це не дивно: що сягає корінням в початок XX століття російське євразійство завжди було вороже по відношенню до Європи і Заходу. Сьогодні російські еліти бачать в євразійській ідеї виправдання для відтворення радянської всесвіту під егідою Росії, нехай і в урізаному вигляді і без комуністичної доктрини", - зазначає експерт.

На думку Шевцової, Путін не зумів би зайти так далеко, якби його план не був підкріплений російської фінансової міццю. За підрахунками аналітиків, підтримка режиму Лукашенка обходиться Росії в $ 7-12 млрд. у рік, а за згоду президента України Віктора Януковича на "шлюб" з Росією Москва виклала $ 15 млрд. і пообіцяла знизити ціни на газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Россияне занимаются выкачкой денег. С каждым такое было, только никто не скажет"

Проте російський бюджет здатний витримати лише обмежена кількість подібних хабарів. До того ж брак грошей не єдина перешкода: в Україні і в Білорусі залежність від Росії суперечить широким націоналістичним настроям, - наголошується у публікації. Та й росіянам незабаром може набриднути платити за імперські комплекси своїх еліт.

"Євразійський проект - це міраж пострадянського архіпелагу, в якому авторитарні лідери використовують один одного, щоб довше утриматися при владі Це триватиме ще якийсь час, але вже скоро імперським амбіціям Путіна прийде кінець", - передбачає Шевцова.

Зараз ви читаєте новину «Financial Times: Скоро у Путіна не вистачить грошей на "хабарі" сусідам ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

168

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути