середа, 08 січня 2014 03:30

Тоня Матвієнко водила по Майдану 30 зірок

Тоня Матвієнко водила по Майдану 30 зірок

Святкова хода з різдвяними зірками ходить центром Києва. Її очолює співачка Антоніна Матвієнко. Зірки несуть чоловіки у національних костюмах. Діти у жупанах та жінки у хустках виводять "Нова радість" та "Щедрий вечір тобі". Люди зупиняються, підспівують, а деякі долучаються до ходи.

"Відчуваю піднесення на душі, - каже Антоніна Матвієнко. Одягнута у білу свитку. Йде поряд з чоловіком, що несе велетенську зірку. – Я як дитина, що чекало Нового року, так мріяла про цю ходу. Цього року навіть снігу не було, не відчувалось свято. А зараз таке піднесення на душі! Цю ходу придумав мій батько Петро Гончар (художник, скульптор та громадського діяч, директор музею "Івана Гончара" - ред..) Тут різні колективи, багато людей з самого музею. Люди приєднуються ідуть з нами. Я співаю мало, бережу голос. Буду ще на сцена Майдану виступати."

Колядники проходять Хрещатиком, піднімають на сцену Євромайдану. Тоня Матвієнко співає дві колядки. Площа підспівує.

"Маємо прекрасний досвід Львова, у якому така хода кілька років поспіль відбувається, - розповідає Мирослава Вертюк, фольклорист, 39 років. - Ми вирішили для столиці подібне організувати. Ініціатором став "Музей Гончара", зробили об'яву. До нас почали телефонувати люди, долучатися фольклорні гурти. Зараз нарахувала 30-40 зірок. Ми пройшли Михайлівську, Софіївську площі. Біля оперного колядували. І завершили все на Майдані."

Після виступу зі сцени, частина гуртів продовжила коляду в метро. А дехто пішов під посольство Росії вітати православних братів з Різдвом. Сьогодні на Майдані Різдво Христове святкували кілька тисяч людей. Зі сцени їх вітали представники українських церков. Мистецькі колективи показували святкові вертепи. А ввечері українські співаки планують влаштувати святковий концерт.

Зараз ви читаєте новину «Тоня Матвієнко водила по Майдану 30 зірок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі