Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 11:43

Financial Times написало про Зеленського й систему купки олігархів

Financial Times написало про Зеленського й систему купки олігархів
Напад на Медведчука став найважливішою зміною політики Зеленського з моменту його інавгурації, пише британське видання. Фото: president.gov.ua

Рішення Ради національної безпеки і оборони України запровадити санкції проти Віктора Медведчука та його соратників частково є спробою президента Володимира Зеленського здобути прихильність адміністрації нового президента США Джозефа Байдена. Про це написало британське видання Financial Times.

На думку радників президента та аналітиків, цей напад на Медведчука, кума президента Росії Володимира Путіна, став найважливішою зміною політики Зеленського з моменту його інавгурації 2019 року, зазначає видання, повідомляє "Радіо Свобода".

"Це величезний ризик і сміливий крок. Ідеться про могутніх людей, – сказав колишній президент Грузії і теперішній радник Зеленського Міхеіл Саакашвілі. – Люди очікували результатів від Зеленського. Якщо ви хочете змінити правила гри, потрібно йти проти них (олігархів. - Gazeta.ua)".

Санкції проти Медведчука і пов'язаних з ним телеканалів дають українцям надії щодо ще більших заходів проти олігархів, пише видання. У РНБО натякають, що і справді готують більше санкцій.

"Далі буде, повірте – далі буде. Далі будуть офшори, власність. Усе, що поцупили з 1991 року, буде повернуте народу", – заявив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі одного з політичних токшоу після оголошення санкцій проти Медведчука.

До запровадження цих санкцій Зеленський не робив рішучих дій у боротьбі з олігархами, хоч його й обрали за обіцянки "зламати систему" захоплення держави купкою олігархів, пише Financial Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повна відповідальність за судову реформу лежить на Зеленському

Українська влада не дослухалася до вимог Міжнародного валютного фонду про відкриття кримінальних проваджень проти олігарха Ігоря Коломойського в справі Приватбанку. Financial Times називає її "одним із найбільших банківських шахрайств у Європі".

Під час націоналізації Приватбанку 2016-го Україна витратила понад 7% ВВП на його докапіталізацію після того, як регулятори виявили на рахунках банку нестачу в понад 155 млрд грн - $5,5 млрд. Колишніх власників банку Коломойського і його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова звинувачують у завданні цих збитків шляхом виведення коштів через офшорні компанії.

Коломойський і його телеканали підтримали передвиборчу кампанію Зеленського. Олігарх також контролює десятки депутатів Верховної Ради, які номінально належать до партії президента "Слуга народу".

Проте 23 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру 3 колишнім найвищим посадовцям Приватбанку. Це підвищило сподівання, що далі влада Зеленського може взятися за Коломойського і його партнерів, зазначає Financial Times.

Ці дії також можуть сподобатися адміністрації Байдена, за інформацією видання. Федеральна служба безпеки США розслідує Коломойського за можливе відмивання коштів банку через комерційну і промислову власність. А Медведчук перебуває під американськими санкціями за підрив безпеки, територіальної цілісності та демократичних інституцій України.

"У цьому разі тиск США допомагає. Сигнали з Вашингтону полягають у тому, що те, що раніше терпіли, більше не терпітимуть", – цитує видання Саакашвілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді є 170 посіпак Ахметова і Коломойського - Bihus.info

Зеленський раніше не боровся проти Медведчука "бо боявся зіпсувати" спроби встановлення миру з Росією, сказав Олександр Данилюк, колишній міністр фінансів, який кілька місяців був секретарем РНБО 2019-го.

"Але півтора року рішучих зусиль Зеленського спонукати Росію до розв'язання проблеми війни не дали відчутного прогресу щодо миру, – каже Адріан Каратницький, старший науковий співробітник американського неурядового аналітичного центру Atlantic Council. – Нападом на Медведчука і п'яту колону Росії Зеленський бореться з явною загрозою національній безпеці, а також застосовує швидкий, відчутний засіб проти цієї загрози".

Партія Медведчука ОПЗЖ і лояльні до Коломойського депутати блокували реформи, важливі для багатомільярдної підтримки з боку МВФ, США і Європейського Союзу. Вони також вплинули на рішення Конституційного суду, що загрожувало позбавити ключових інструментів антикорупційні органи та скасувати важливі економічні реформи.

"Зеленський зрозумів, що він був на межі втрати політичної влади, що його контроль – це лише ілюзія, тому він мав щось зробити", – каже Данилюк.

"Усе, що Зеленський робить зараз, – це спроба повернути початковий образ, на якому він зможе побудувати кампанію для переобрання. Щоби мати якісь шанси, йому потрібні помітні справи, щоб продемонструвати, що він бореться зі старою гвардією", - сказала аналітикиня фонду "Демократичні ініціативи" Марія Золкіна.

Дії Зеленського проти Медведчука були "величезним приємним сюрпризом", каже виконавча директорка Центру протидії корупції Дарія Каленюк.

"Проте я не впевнена, що президент готовий вести повномасштабну війну проти всіх олігархів. Для цього йому треба позбутися горезвісних людей у своїй команді та перезавантажити судову систему", - зауважила Каленюк і додала, що люди з конфліктами інтересів у його адміністрації підривають такі реформи.

2 лютого президент запровадив у дію рішення РНБО, яким фактично заблокував діяльність 3 телеканалів – "112", Newsone та ZIK. Персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи застосовуються, зокрема, до Тараса Козака та юридичних осіб.

Докази антиукраїнської діяльності NewsOne, ZIK і "112" збирали 8 місяців, розповів секретар РНБО Олексій Данілов.

За повідомленням ЗМІ, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака і пов'язаних з ним юридичних осіб стало розслідування, проведене спецслужбами України. Під час якого встановлено, що схеми з постачання вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого РНБО запровадила санкції проти співголови ОПЗЖ Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко. Обмеження застосували в рамках кримінального провадження щодо фінансування тероризму. Його розслідує СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Financial Times написало про Зеленського й систему купки олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути