понеділок, 17 жовтня 2011 19:03

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Європейські ЗМІ: ЄС засуджує вирок Тимошенко, та не хоче відпускати Україну до Росії

Європейські ЗМІ: ЄС засуджує вирок Тимошенко, та не хоче відпускати Україну до Росії

Вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко викликав бурхливу реакцію країн Заходу, які переконані, що справа проти українського лідера опозиції є політично вмотивованою і такою, що суперечить принципам європейської демократії.

Водночас в Європі визнають, що через таке завершенням справи Тимошенко, Європа опинилась у незручному становищі, оскільки переговори з підписання Угоди про асоціацію України та ЄС підходять до завершення.

Європейська преса також визнає: хоч справа Тимошенко суперечить європейським стандартам, Україна для ЄС дуже важлива.

Засудження Тимошенко ризикує збільшити напруження між Україною та ЄС, саме тоді, коли вони знаходяться в завершальній фазі перемовин щодо асоціації, пише італійське видання "Ла Стампа":

"ЄС відреагував одразу, погрожуючи Україні поважними наслідками, якщо Тимошенко не матиме справедливого апеляційного процесу. ЄС глибоко розчарований засудженням лідерки української опозиції після процесу, який не відповідав міжнародним нормам.

Брюссель не раз натякав Києву, що арешт Тимошенко загрожує підписанню угоди про асоціацію, оскільки багато європейських країн бояться, що юридичний процес — лише спосіб змусити до мовчання політичного суперника, якого влада побоюється."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Асоціація з Україною потрібна ЄС, це усвідомлюють усі європейські політики" - Грищенко

В англійському виданні "Ґардіан" наголошують, що засудження колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко до семи років тюремного ув'язнення розглядають як політичне полювання на відьом:

"Україна закрила книгу свого флірту з демократією та європейською інтеграцією у вівторок.

Тимошенко була головним політичним суперником Януковича протягом майже десятиліття, одним з провідників помаранчевої революції, що не дозволила йому прийти до влади у 2004 році, коли Україна вийшла з-під російського впливу і налагодила тісніші зв'язки з Заходом.

Політика Україні, і її зв'язок з бізнесом, залишається темною навіть через 20 років після розпаду СРСР, а її інституції зовсім не реформовані та знаходяться під інтенсивним політичним впливом. Тимошенко сама стала надзвичайно багатою у 1990-х роках і отримала прізвисько "газова принцеса", за її основним джерелом багатства.

Вирок — за угоду, яка поклала кінець руйнівній газовій війні з Росією, - стала кульмінацією кампанії, організованої проти лідера опозиції, після того як близько десятка її соратників також заарештували.

Україна після нього ризикує стати міжнародним ізгоєм. Москва також жорстко відреагувала на ухвалене судом рішення. Адже Росія чинить опір спробам Януковича переглянути газовий контракт на користь Україні."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо ЄС і надалі критикуватиме владу через Тимошенко, то Україна піде до Росії - Литвин

Водночас, "Річпосполита" (Польща) пише:

"Янукович підкреслював, що процес у справі Юлії Тимошенко розпочався до того, як він став президентом. У 2009 році підписаним нею газовим контрактом з Росією зайнялася Рада національної безпеки і оборони."

Тим часом, у німецькому "Франкфуртер Алльґемайне Цайтунґ" переконані, що вирок Тимошенко поставив ЄС у важке становище:

"Вироком щодо Юлії Тимошенко українська судова система продемонструвала свою незалежність — незалежність від одностайної думки Заходу. Попри неї, районний суд засудив колишнього прем'єр-міністра за звинуваченням у перевищенні посадових повноважень і збитки в сотні мільйонів до семи років позбавлення волі.

Суд включив лідерку опозицію у зовнішньополітичну гру України, що призводить до того, що всі погляди звернені до президента Януковича. Є підозри, що він тепер виставлятиме Брюсселю умови за "рішення" справи своєї конкурентки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни Європи оголосили спільне рішення не пускати Україну в ЄС

ЄС повинен, - навіть враховуючи те, що пані Тимошенко не свята, якою себе позиціонує, - не включатися в такі торги. Зараз Брюссель справедливо готує крижаний душ для Януковича. Але цей вирок поставив ЄС у важке становище. Союз зацікавлений пришвидшити процес демократизації в Україні через долучення країни до Заходу.

Закриття переговорів щодо асоціації та ЗВТ було б важливим успіхом у "боротьбі" за Україну, яка вже давно є осердям російських зазіхань на відновлення своєї старої імперії під новою назвою. Нестійка політика Януковича поставила Київ між двома стільцями. Москва, яка чудово знається на політичних процесах, розкритикувала вирок як "відверто антиросійський", бо він стосується угоди, яку Путін Великий (перший цар, який є "зразковим демократом") підписав з Тимошенко.

Заява Януковича про те, що буде ще апеляційний суд з новим судовим законодавством "з важливими поправками", може означати, що український президент зрозумів, що він не може порвати із Заходом. Бо опіка Росії та її газові пропозиції націлені лише на політико-індустріальний комплекс України. Країна, люди та олігархи мусять визначитись: у сутінковій зоні між західною демократією та східним деспотизмом, в яку потрапила країна після вироку, їй лише гіршатиме, як політично, так і економічно".

Зараз ви читаєте новину «Європейські ЗМІ: ЄС засуджує вирок Тимошенко, та не хоче відпускати Україну до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути