понеділок, 16 травня 2022 20:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"Європейська cолідарність" закликає владу накласти санкції проти РПЦ як організації - пособника тероризму - заява

"Європейська cолідарність" закликає владу накласти санкції проти РПЦ як організації - пособника тероризму - заява
"Європейська Солідарність" закликає владу накласти санкції проти РПЦ

Синод Російської православної церкви в Україні фактично повторив наратив Кремля, виводячи з-під відповідальності за агресію проти України Путіна і російську державу, і цинічно перекидаючи відповідальність на Україну. Безглуздо стверджувати, нібито сама Україна і Православна церква України спровокували російський напад. Це – мантра агресора, яку повторив Синод УПЦ МП.

При цьому вони не лише випустили з уваги Володимира Гундяєва (патріарха Кирила), який благословляє вбивства українців і навіть в розмові з Папою Римським виправдовує агресію, – а й продовжують щодня поминати його в молитвах.

Синод УПЦ МП мав можливість стати із своїм народом, своїми вірними і засудити агресію, розірвати зв'язки з РПЦ і Кирилом. Натомість вони обрали залишитись у єдності з РПЦ і вигороджувати агресора.

Російська православна церква виявила себе як організація, яка ідеологічно обґрунтовує, виправдовує і підтримує засобами пропаганди злочин геноциду проти українців і всі військові злочини, що кояться Росією на території України. Предстоятель РПЦ Володимир Гундяєв, позивний Кирил, активно підтримує війну РФ проти України, публічно заохочуючи і виправдовуючи агресію і злочини своєї країни проти України.

Ця несумісна з християнством позиція перетворює псевдопатріарха Кирила і його оточення, за влучним висловом Папи Римського Франциска, на "путінських олтарних служок".

Ми бачимо активну участь РПЦ і її представників у депортації українських громадян до РФ, примусовому розміщенні їх на території приходів, перешкоджанні виїзду у треті країни. Зафіксовані також непоодинокі випадки співпраці з агресором священнослужителів УПЦ МП, яка згідно зі статутом МП є складовою частиною-підрозділом цієї ворожої церковної організації в Україні.

Така позиція РПЦ і згода з нею керівництва УПЦ МП викликає протест всередині патріотично налаштованої частини українських священнослужителів, які вважають її несумісною із завданнями і роллю Церкви.

Європейський Союз шукає можливості накласти на Володимира Гундяєва санкції – і тому протидіє Росія, використовуючи для цього одну відому країну всередині ЄС.

Для припинення використання РПЦ як інструменту агресії РФ проти України, усунення загроз, пов'язаних з використанням розташованого в Україні підрозділу цієї організації для втручання у внутрішні справи України, і блокування спроб російської влади з дестабілізації ситуації закликаємо:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поєднання оборонних та дипломатичних зусиль здатне наблизити перемогу – "Європейська солідарність"

1. Застосувати через механізм РНБО санкції проти РПЦяк організації – пособника тероризму і співучасника геноциду, а також проти її предстоятеля – Володимира Гундяєва (Кирила), інших представників керівництва (зокрема, статутних керівних органів), і складових частин (підрозділів) рпц.

2. Проект відповідного документу зареєстровано у Верховній Раді України. Його необхідно невідкладно ухвалити.

3. Вимагаємо накласти санкції, які передбачають арешт на майно і рахунки, які знаходяться за межами РФ, РПЦ і її керівництва, а також складових частин (підрозділів, приходів) РПЦ, – і передбачити механізм спрямування їх для покриття витрат на відбудову України.

4. Забезпечити безумовне виконання Законів України, насамперед щодо позначення церквами, які є складовою частиною (підрозділом) РПЦ та інших церков чи релігійних організацій РФ, такої своєї належності. Український екзархат РПЦ не повинен маскуватися у нібито УПЦ, і на воротах її кожного храму має висіти табличка із словом "Москва" для належного і повного інформування вірних про орієнтацію духовенства на країну-агресора.

5. Вимагаємо не допустити перешкоджань на будь-якому рівні волевиявленню громад щодо об'єднання українських православних в українській церкві, а не складовій частині-підрозділі російської церкви.

6. Підтримати священнослужителів, які відмовляються від поминання Гундяєва і зі свого боку прагнуть об'єднання українських православних.

7. Забезпечити швидке і дієве реагування правоохоронних органів на всі виявлені факти співпраці з агресором або ведення антиукраїнської пропаганди з боку священнослужителів, зокрема і високого рангу.

8. Такі особи мають неухильно притягатися до кримінальної відповідальності – відповідно до Законів України щодо боротьби з колабораціонізмом та пропагуванням дій держави-агресора (ініційованих "Європейською cолідарністю" і підтриманих Верховною Радою України).

Наголошуємо, що саме така активна патріотична позиція державної влади усуне загрози російського втручання у внутрішні справи України, забезпечить єдність українського суспільства і держави у протистоянні агресору і стане вагомим фактором майбутньої перемоги.

Українська православна церква Московського патріархату (РПЦ в Україні) заявила, що діяльність попереднього президента Петра Порошенка щодо здобуття Томосу й заснування української єдиної помісної церкви стали одним із приводів для вторгнення Росії у 2022 році.

Там заявили, що замість єднання народу у прагненні до перемоги та відновлення мирного життя, в країні розпалюється внутрішній, релігійний фронт. Так, групою народних депутатів України, через надумані та свідомо неправдиві звинувачення, були подані на розгляд до Верховної Ради України законопроєкти про заборону діяльності Церкви.

Зараз ви читаєте новину «"Європейська cолідарність" закликає владу накласти санкції проти РПЦ як організації - пособника тероризму - заява». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути