Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2008 12:12

Європа висунула Україні жорсткі умови зони вільної торгівлі

Міністерство економіки оприлюднило низку умов європейської асоціації Businesseurope, які Єврокомісія повинна буде врахувати при створенні зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Як пише "Комерсант-Україна", європейський бізнес вимагає від України зниження експортних мит до рівня ЄС, проведення приватизації стратегічних держкомпаній і забезпечення пільгового доступу до держзакупівель.

Експерти вважають частину вимог неприйнятними і очікують затяжних переговорів з Єврокомісією.

"Рекомендації Businesseurope, по суті, є неофіційною позицією Єврокомісії на переговорах з Україною", - сказало джерело в міністерстві. У цьому документі Businesseurope, підтримуючи створення ЗВТ з Україною, повідомляє Єврокомісії, при виконанні яких вимог договір буде комфортним для бізнесу Європи.

Європейські компанії готові піти на створення зони вільної торгівлі з "повним покриттям" для товарів і з частковими обмеженнями – для послуг. Але натомість Україна має знизити всі мита до рівня ЄС.

"Середня українська митна ставка в чотири рази перевищує відповідну митну ставку ЄС", - говориться в документі. Дані з розмірів ставок в Україні наводяться за станом на 2002 рік (для ЄС – 2005 рік).

Додатково Businesseurope вимагає скасувати обмеження на торгівлю сировиною, схеми ліцензування імпорту, які мають обмежувальний характер і "ДСТ-сертифікати".

Підприємці жадають від ЄК і включення в угоду "жорстких правил захисту інвестицій, подолання тарифних і нетарифних бар"єрів" для сільськогосподарського експорту з ЄС, посилення захисту прав інтелектуальної власності і введення Україною більш ліберальних правил держзакупівель, ніж вони можуть бути в договорі про ЗВТ між Україною і США.

"Європейські компанії стверджують: створюється враження, що існують непристойно тісні зв"язки між операторами і постачальниками, що ускладнює прихід на ринок (держзакупівель) іноземних постачальників", - говориться в звіті Businesseurope.

У сфері прозорості економіки Businesseurope рекомендує Україні приєднатися до конвенції ОЕСР щодо хабарництва, імплементувати рекомендації Ради Європи по модернізації правової системи, посилити контроль за підробленими товарами і знизити період реєстрації торговельних марок (зараз – 2 роки).

У Європі також висувають вимоги зі створення спеціального механізму за рішенням торгівельних суперечок і обов"язкового проведення приватизації держмайна.

"Україна повинна взяти на себе зобов"язання з проведення масштабної інвестиційної політики, включаючи приватизацію державних компаній (у сфері телекомунікацій, транспорту й енергетики), а також визначення прав міноритарних акціонерів", - зазначається в рекомендаціях. За зразок механізму за рішенням торгівельних суперечок пропонується взяти чинну між ЄС і Чилі угоду про створення ЗВТ (15 суддів: по 5 представляють ЄС і Україну, 5 – треті країни).

Джерело видання в Мінекономіки заявляє, що міністерство не коментуватиме вимоги Businesseurope. Воно приступило до опитування українських бізнесів-асоціацій, щоб створити аналогічний документ.

На сайті міністерства оприлюднений список із 39 питань щодо оцінки впливу торгівельних бар"єрів при експорті продукції з України в ЄС, готовності українського бізнесу до зниження імпортних мит і визначення найбільш значимих проблем, із якими стикаються українські компанії при виході на ринки ЄС.

Головною вимогою до ЄС з боку України може стати спрощення процедури сертифікації українських товарів, заявляють експерти.

Зараз ви читаєте новину «Європа висунула Україні жорсткі умови зони вільної торгівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути