середа, 15 серпня 2012 10:43

Європа сама ще не визначилася, що вважати політичними переслідуваннями - "регіонал"

Європа сама ще не визначилася, що вважати політичними переслідуваннями - "регіонал"
Володимир Олійник вважає претензії ЄС безпідставними. Фото: www.segodnya.ua

В Європі ще точно не визначилися, що саме вважати політичними переслідуваннями, тому заяви щодо Юлії Тимошенко і Юрія Луценка є суб'єктивними.

Про це у коментарі сказав народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

На думку "регіонала", вимоги Європи щодо обов'язкової участі у парламентських виборах Юлії Тимошенко і Юрія Луценка є безпідставними.

"У цьому відношенні суб'єктивна оцінка наявності політичних мотивів у справах опозиціонерів - це право кожного, але ж є закон, є докази. Що з ними робити? А якщо, наприклад, інші учасник не підуть на вибори? То що, вибори взагалі не визнавати? А якщо виграє опозиція вибори? Будемо переголосовувати, чи ні? Будемо визнавати їх не дійсними?", - обурився нардеп.

Олійник наголосив, що в Європі навіть ще точно не визначилися, що саме вважати політичними переслідуваннями.

"Я думаю, що тут дещо від лукавого, тому що і сама Європа до кінця ще не розібралася. Бо немає рішення юридичного комітету ПАРЄ щодо чіткого тлумачення — де переслідування за політику, а де за скоєння правопорушення і злочинів", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейський суд виніс політичний вирок режиму Януковича — Кармазін

Водночас, коментуючи рішення Європейського суду з прав людини, яким визнано незаконний арешт екс-міністра внутрішніх справ Луценка, Олійник підкреслив: "Євросуд прийняв рішення, що було порушено його права на захист. Це різні речі. Тому що вже є рішення українського суду, яке говорить про те, що особа винувата і відбуває покарання за першим вироком. А от те, що було допущено порушення прав — так, але у нас є КПК, яка діє ще й сьогодні, яке не відповідає стандартам. От вже за новим КПК порушити ці права буде неможливо. Тому що там врахована присутність адвоката, право на захист і т.д., тобто усі ці механізми прописан".

Він також наголосив, що дії, вчинені щодо Луценка під час арешту, в Україні є типовими і вживаються до багатьох простих громадян.

"І сам Луценко, коли був міністром, його управління, за таким же способом заарештовували громадян і ніхто не зчиняв галас. Бо то прості люди, а не лідери. Якби лідери завжди думали про простих людей, тоді і закон подумає про них. Рано чи пізно всі ми все одно будемо простими людьми, без захисту і без посади", - підкреслив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позиції Тимошенко та Луценка в списку будуть порожніми – нардеп

Нагадаємо, 3 липня Європейський суд з прав людини визнав попередній арешт екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка таким, що порушує права людини. Зокрема, суд нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини  і зобов'язав Україну виплатити Луценкові 15 тисяч євро моральної компенсації.

Зараз ви читаєте новину «Європа сама ще не визначилася, що вважати політичними переслідуваннями - "регіонал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути