неділя, 04 липня 2010 14:52

Європа "проковтне" інцидент з Ланге, бо не хоче віддавати Україну Росії?

Європа "проковтне" інцидент з Ланге, бо не хоче віддавати Україну Росії?

Затриманням німецького експерта Ніко Ланге українська влада намагається "поставити на місце" іноземні міжнародні експертні організації. Мета цього - щоб вони менше займалися критикою нової української влади.

Про це директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов сказав у коментарі Gazeta.ua.

"Незважаючи на заяви Ланге про те, що це не вплине на його експертну діяльність, я думаю він буде обережніший після показового затримання", - вважає політолог.

Крім того, на думку Карасьова, нова влада намагається "прозондувати реакцію західних лідерів і спільноти на подібного роду інцидент".

"Якщо європейські країни вчинять у даному випадку м"яко, не зреагують критично і різко, тоді українська влада матиме більший простір для контролю над експертними організаціями не тільки іноземними, але й тими, які є резидентами України", - зазначив Карасьов.

Політолог вважає, що на сьогодні інцидент з Ланге не матиме серйозних наслідків для України.

"Він закінчиться заявами лідерів, у яких буде міститися стурбованість ситуацією в Україні. Європа задумається над тим, що сьогодні діється в Україні. Побільшає перешкод у питанні підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі. Зменшиться міжнародна допомога від фінансових і гуманітарних інституцій", - прогнозує експерт.

Водночас Карасьов вважає, що Європа буде досить стриманою, бо не зацікавлена у зближенні України з Росією.

"Європейські країни не зацікавлені у розриві стосунків з українською владою, бо таким чином вони віддадуть Україну в обійми Російської Федерації. А це не в інтересах Європи. Вони будуть обережними та акуратними у своїх оцінках, намагатимуться не порушити межу", - зауважив експерт.

"Ось українська влада і хоче зрозуміти, до якої межі європейські країни можуть терпіти звуження демократичних прав і свобод в Україні", - сказав Карасьов.

Нагадаємо, що Ніко Ланґе прилетів в аеропорт Бориспіль в суботу, 26 червня. Однак йому було заборонено в"їзд на територію України без пояснення причин.

На початку червня в своєму інтерв"ю Ланґе критично оцінив дії команди нового президента Віктора Януковича та зміни в Україні, які відбулися після приходу нової влади. Наприкінці травня він склав критичну доповідь щодо перших 100 днів Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Європа "проковтне" інцидент з Ланге, бо не хоче віддавати Україну Росії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути