середа, 27 лютого 2013 14:53

"Євразійський союз - мені не зовсім зрозуміла суть цього проекту" - Ван Ромпей

"Євразійський союз - мені не зовсім зрозуміла суть цього проекту" - Ван Ромпей
Херман Ван Ромпей наголосив, що Євразійський союз не можна порівнювати з Євросоюзом. Фото: rus.delfi.lv

Голова Європейської ради Херман Ван Ромпей заявляє, що не можна порівнювати Євразійський проект Росії з ЄС, а також, що йому незрозуміла суть створюваного Москвою Євразійського союзу.

"Євразійський проект - мені не зовсім зрозуміло, що тут мається на увазі. Я знаю, хто в ньому бере участь, але мені не зовсім зрозуміла суть цього проекту", - сказав Ван Ромпей під час дискусії у Вільнюсі у президентському палаці.

Він зазначив, що Євразійський союз не можна порівнювати з Європейським Союзом (ЄС).

"ЄС - це щось зовсім інше. Він підкріплений договорами, демократично обраними урядами, цінностями, він підкріплений тим, що відбувається поділ економічних інтересів. Це політичний проект, у нас зовсім інший історичний шлях, оскільки ЄС був створений після війни. Не можна порівнювати Євразійський проект із ЄС. У будь-якому випадку ми дуже тісно працюємо з Росією, ми стратегічні партнери, ми заохочуємо шляхи регіонального співробітництва. Ці два проекти історично і по суті своїй - різні проекти", - сказав Ван Ромпей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише євроінтеграція збереже суверенітет України - експерт

Він також зазначив, що не вважає, що ЄС повинен стати федерацією, що нагадує США.

"Я вважаю, що національні держави є інтегральною частиною Союзу. Ось чому я не висловлююся за Сполучені штати Європи", - сказав він.

Євразійський митний союз (ЄТС), до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан, в останні роки став одним із пріоритетів Москви. Росія хотіла б, щоб до 2015 року він переріс у Євразійський економічний союз.

Деякі експерти називають це викликом проекту ЄС "Східне партнерство", тому що східним сусідам ЄС доводиться вибрати один із цих шляхів. Так, екс-міністр оборони Польщі, член сенату Польщі Богдан Кліх раніше заявив агентству BNS, що конкуренцію між Москвою і Брюсселем найбільш помітно відчує Україна.

"Звичайно ж, буде конкуренція між пропозиціями Москви і Брюсселя, перш за все, в Україні, і це буде випробування для Брюсселя", - сказав польський екс-міністр оборони.

Зараз ви читаєте новину «"Євразійський союз - мені не зовсім зрозуміла суть цього проекту" - Ван Ромпей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути