пʼятниця, 16 вересня 2022 16:53

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄСПЛ "завернув" скаргу Медведчука на українську владу

ЄСПЛ "завернув" скаргу Медведчука на українську владу
Скаргу до ЄСПЛ Віктор Медведчук подав у червні 2021 року. Фото: УНІАН

Підозрюваний у держзраді нардеп Віктор Медведчук подав скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), в якій звинуватив українську владу в "політичній мотивації" його кримінального провадження.

ЄСПЛ визнав таку скаргу неприйнятною. Про це йдеться у повідомленні на сайті суду.

Там зазначили, що кримінальне провадження стосовно Медведчука досі перебуває на дуже попередній стадії. Отже, його скарга на порушення права на справедливий судовий розгляд є передчасною.

Суд вважає, що домашній арешт Медведчука, на що скаржиться нардеп, базувався на "обґрунтованій підозрі" і був виправданий ризиком заподіяння шкоди правосуддю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОПЗЖ остаточно заборонили – рішення Верховного суду

"Посилання на різні докази в наданих суду матеріалах демонструють, що підозра в тому, що заявник міг вчинити державну зраду (шляхом передачі військової таємниці іншій державі), ґрунтувалася на достатніх об'єктивних елементах для розгляду як "обґрунтована" у значенні, передбаченому статтею 5 Конвенції (Європейської конвенції з прав людини. – Gazeta.ua)", – йдеться в рішенні.

ЄСПЛ також не бачить підстав вважати, що суди ухвалювали рішення без відсутності на те правових підстав, або сумніватися в їхній неупередженості.

"Попри те, що високопоставлені урядовці України публічно заявляли, що заявник і деякі його політичні союзники допомагали російській владі в її агресії проти України..., немає жодних доказів того, що домашній арешт заявника супроводжувався свавіллям або був частиною стратегії влади перешкоджати його політичній діяльності або "усунути його з суспільного життя", – додали у повідомленні.

У квітні президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Віктора Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. Медведчук переховувався 48 днів. Маскувався у формі ЗСУ. ФСБ планувала вивезти його за кордон.

Медведчук розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". Деталізував роль у схемі п'ятого президента Петра Порошенка, повідомляла СБУ.

У серпні американське видання The Washington Post повідомило, що Росія розглядала Медведчука гауляйтером в Україні.

Зараз ви читаєте новину «ЄСПЛ "завернув" скаргу Медведчука на українську владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути