пʼятниця, 24 січня 2020 15:06

Екстрадиція стала неможлива: журналісти розповіли, завдяки кому було припинено процес стосовно Фірташа у США

Процес екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа у США був перерваний, після того як у нього втрутився Дмитро Торнер.

Про це йдеться в розслідуванні видання The Washington Post.

Незважаючи на те, що адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані заперечує факт зустрічі з Дмитром Торнером у Парижі весною 2019 року, у пресі є ряд фотографій-доказів.

 
 

Так навесні 2019 року Джуліані звернувся до Дмитра Фірташа за допомогою. Комунікацію з представником Трампа налагоджував Дмитро Торнер, з яким, на думку журналістів, Джуліані провів дві зустрічі.

Водночас колишній український генпрокурор Шокін на зустрічі з Джуліані заявив, що Байден спланував арешт Фірташа, щоб той "не втручався в політику США". Шокін також заявив, що віцепрезидент США Байден "ініціював його відставку" з поста глави ГПУ 2016 року, оскільки "він досяг чималого прогресу в розслідуванні по компанії "Бурісма", віцепрезидентом якої був Хантер Байден.

Свої показання Шокін підтвердив в суді під присягою, пізніше ряд українських і американських офіційних осіб підтвердили його свідчення. Після цього австрійський суд призупинив екстрадицію Фірташа.

Важливо відзначити, що в США проти Фірташа відкрито справу через схеми підкупу індійських чиновників за ліцензії на видобуток титану, призначеного для продажу американській компанії - фактично щодо зриву угоди американської компанії. Журналісти зазначають, що найважливішим доказом його провини є нібито зв'язок з вищими ешелонами російської організованої злочинності.

Вікторія Тоенсінг, адвокат Фірташа, вказала, що міністерство юстиції США не надало жодних доказів на підтримку звинувачення. Тоенсінг провела в серпні 2019-го зустріч із генеральним прокурором США Вільямом П. Барром, на якій надала докази, що міністерство юстиції несправедливо переслідує Фірташа. Адвокати Фірташа знайшли докази, що його арешт 2014 року є частиною політичного переслідування з боку США.

"Тому, власне, його екстрадиція неможлива апріорі, а сфабрикована справа розвалюється", - відзначили американські журналісти.

Зараз ви читаєте новину «Екстрадиція стала неможлива: журналісти розповіли, завдяки кому було припинено процес стосовно Фірташа у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути