Ексклюзиви
середа, 29 листопада 2017 20:24

Експерт розповів про зміни у громадянському суспільстві після революції

Експерт розповів про зміни у громадянському суспільстві після революції
Михайло Вінницький: "Влада звертає увагу на тези громадського сектору. Але до ідеалу ще далеко"/ Фото:OGO.ua

До Революції гідності влада не звертала уваги на думку громадськості. Зараз люди вплавають на правила, за якими житимуть і працюватимуть. Про це Gazeta.ua розповів соціолог, радник міністра освіти Михайло Винницький.

- Громадянське суспільство охоплює дуже багато різних речей. Як би дивно це не звучало, воно трохи існувало і за радянських часів. Хоча і в дуже одержавленій формі - комсомол, піонери. Те, що ми називаємо громадянським суспільством зараз, почало формуватися фактично з перших днів незалежності. Критичної маси воно набрало саме за часів Революції гідності й після неї.

Як воно змінювалося протягом останніх чотирьох років?

- З'явився феномен волонтерства. Дуже важливо, коли люди масово готові жертвувати певними ресурсами для суспільного блага. Це не обов'язково гроші. Так вони самореалізуються як громадяни. Українське волонтерство набуло саме тієї форми, у якій існує на Заході. З'явилося розуміння: якщо ми собі не допоможемо колегіально, ніхто інший нам тим паче не зможе цього зробити.

Який вплив має громадянське суспільство на прийняття рішень в Україні? Які важливі рішення ухвалені під його тиском?

- Чотири роки тому влада взагалі не звертала увагу на думку громадськості. Я можу сказати про освітню сферу. У нас був міністром "регіонал" Дмитро Табачник. Він сам вирішував, що прийняти і що скасувати. Не зважав на будь-яку думку. Після Майдану уже два міністра освіти було. Вони дуже уважно стежили за тим, чого потребує громадськість.
А якщо конкретно, то "Закон про вищу освіту" (ухвалений Верховною Радою 1 липня 2014 року. - ГПУ) фактично писався самими освітянами. Він недосконалий, його треба змінювати. Але це те, на що безпосередньо впливали люди. Закон "Про освіту" (ухвалений 5 вересня цьогоріч. - ГПУ) також писався за участі громадських організацій і вчителів. Вони реально впливали на правила, за якими тепер працюватимуть. Ці організації не мають нічого спільного з державою в інституційній формі. Вони утворюються саме на засадах волонтерства. Сьогодні нові шкільні програми фактично розробляються суспільством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми виграли першу фазу війни з Росією" - Грицак

Як можна оцінити вплив громадянського суспільства на впровадження реформ?

- Помилково говорити про якісь кількісний вимір. Самі по собі громадські організації є проявом рівня розвитку суспільства. Його вплив на державні процеси на достатньому рівні. Влада звертає увагу на тези громадського сектору. Але до ідеалу ще далеко.

Кого можна вважати найвпливовішими представниками громадянського суспільства в Україні?

- Це своєрідна субстанція. Там немає поняття кращий представник або гірший. Громадянському суспільству, як структурі, не притаманно, щоб якийсь лідер вискакував із канви. Воно не піддається вертикалізації чи ієрархієзації. Не потребує лідерів, як таких.

Як представникам громадянського суспільства стати новою політичною елітою?

- Це важко уявити. Громадянське суспільство завжди певною мірою опозиційним до влади. Не впевнений, що ставши політичною елітою, можна залишитись представником громадянського суспільства.

1 грудня 2013 року в Києві зібрався півмільйонний мітинг на захист побитих студентів. Люди спершу зійшлися на Михайлівську площу. Далі - на майдан Незалежності та Хрещатик. Частина рушила на вулицю Банкову - до Адміністрації президента Віктора Януковича. Там сталася бійка між силовиками та мітингувальниками. Саме цей день багато хто вважає початком Революції гідності та яскравим проявом в Україні громадянського суспільства, яке стало на захист своїх прав і майбутнього країни.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про зміни у громадянському суспільстві після революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути