неділя, 21 травня 2017 19:48

Експерт розказав, чому "закон Савченко" став непотрібен

Експерт розказав, чому "закон Савченко" став непотрібен
Євген Захаров: "Закон Савченко" скасували, бо в'язнів, яким могли перерахувати термін, відпустили або їм залишилося сидіти значно менше". Фото: bukinfo.com.ua

"Закон Савченко" скасували, бо в ньому відпала потреба. В'язнів, яким могли перерахувати термін, відпустили або їм залишилося сидіти значно менше.

Про це Gazeta.ua говорить Євген Захаров, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини.

"Закон Савченко" довго хотіли скасувати. І це сталося. Він відіграв свою роль. Було важко диференціювати для кого він діяв. Тому простіше було відмінити, ніж змінювати в ньому щось. Всі, кому можна було перерахувати термін, то їм перерахували. У когось завершився термін відбування покарання або суттєво зменшився. За його скасування переважило негативне ставлення в суспільстві до того, що в'язнів випускають, і поява несприйняття Надії Савченко".

Закон не давав чітких вказівок як діяти із людьми, що ув'язнені довічно:

"Не врахували лише ситуацію із тими в'язнями, яких засудили довічно. Одним перераховували, а іншим відмовляли, бо вважали, що на них дія закону не розповсюджується. Була дискусія з цього приводу. У рамках "закону Савченко" хотіли замінити довічне ув'язнення на конкретний термін покарання. Але зі скасуванням закону це питання відпало".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розказав, як вирішити проблеми судової системи

У цілому "закон Савченко" мав більше позитиву, ніж негативу:

"Закон скорочував термін тим, хто перебував у слідчих ізоляторах із жахливими умовами. Також для тих, кого засудили за кодексом, що діяв до листопаду 2012 року. Тоді можна було спрямовувати справу на додаткове розслідування, а підозрюваний залишався в СІЗО на 7-10 років. У слідчих ізоляторах було людей у 3-4 рази більше, ніж розраховано місць. Деяких змушували спати в одному ліжку або по черзі, погано годували. Ці умови - катування. Тому за "законом Савченко" рахувати рік в СІЗО за 2 роки ув'язнення було справедливо.
Зараз таких в'язнів, яких судили за старим кодексом, майже не залишилося в тюрмах. Умови в СІЗО стали трохи кращі, хоча б через те, що немає такої переповненості. У новому кодексі в СІЗО можна тримати людей, яких можуть покарати на не менше 5 років позбавлення волі.
Негативом закону були деякі в'язні, які сиділи за досить жорстокі злочини і вийшли набагато раніше на волю, ніж потрібно. Деякі з них знову скоювали злочин, але це не вина закону".

18 травня Верховна Рада підтримала скасування так званого "закону Савченко". Він діяв із 24 грудня 2015 року. Жахливий стан слідчих ізоляторів та умови тримання у них осіб, стосовно яких відбувається слідство та суд, стали основним мотивом ухвалення цього закону. За час дії закону 10,2 тисяч в'язнів достроково звільнили. З них 1,5 тисячі повернулися назад під арешт і суд. Прогнозували, що за цим законом на волю мали вийти ще 34 тис. ув'язнених.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розказав, чому "закон Савченко" став непотрібен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути