пʼятниця, 01 грудня 2017 20:23

Експерт розповів, чому досі не побудували патронний завод

Експерт розповів, чому досі не побудували патронний завод
Згурець: Закордонні структури готові вкладати кошти і будувати патронний завод в Україні, якщо їм дозволять експортувати ці боєприпаси. Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

Державні структури вважають, що в Україні достатньо патронів, щоб без поспіху вирішити питання будівництва нового патронного заводу.

Про це розповів військовий експерт, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець інтерв'ю журналу "Країна".

Після втрати на початку війни із Росією єдиного патронного заводу у Луганську, перед Україною повстало нова проблема — відновити власне патронне виробництво.

"Є проблема зі створенням власних боєприпасів великого і середнього калібрів для артилерії. А також боєприпасів для стрілецької зброї. Все це мають виготовляти на різних заводах. Ухвалена державна програма створення боєприпасної галузі. За рішенням РНБО в цьому році на це виділили 1,4 мільярди гривень. Левову частину цих коштів використають для створення збирального виробництва боєприпасів великого і середнього калібру для артилерії", - говорить Сергій Згурець.

За словами експерта, ця сума не є достатньою для будівництва такого заводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Метою Росії не є територіальна війна" - український філософ пояснив суть конфлікту на Донбасі

"Якщо ми переведемо 1,4 мільярди гривень у долари, вийде 50 з чимось мільйонів. А враховуючи потенційні потреби українського війська, треба 70 і більше. Проблеми з фінансуванням можна вирішити за рахунок зміни законодавчої бази щодо залучення інших компаній до роботи в Україні. Закордонні структури готові вкладати кошти і будувати завод в Україні, якщо їм дозволять експортувати ці боєприпаси. За таких умов за два роки можемо збудувати завод, який виготовлятиме кращі за російські боєприпаси. Але такої гарантії немає, і я думаю, це якраз суттєво гальмує інтерес закордонних партнерів", - розповів він.

Питання про стрілецькі боєприпаси досі залишається відкритим.

"Є пропозиції від приватних компаній. Зокрема від "Стилетто Україна" і "Таско". Але державні структури вважають: поки що патронів достатньо, аби сформувати якесь завершене рішення щодо будівництва заводу.

Сьогодні головна проблема полягає в тому, щоб цей завод будувався за правильними технологіями і враховував вимоги поля бою. Тобто засоби індивідуального захисту противника. Є вимоги Центрального науково-дослідного інституту, які передбачають вимоги до стрілецьких запасів на перспективу. Цей завод має будуватися з урахуванням вимог військових. Поки що, мені видається, немає чіткого розуміння з боку державних і промислових структур, що в основі мають лежати підходи військового відомства", - підсумував Сергій Згурець.

Велике інтерв'ю Сергія Згурця читайте у журналі "Країна" від 7 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому досі не побудували патронний завод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути