середа, 23 січня 2013 22:16

Експерт пояснив, за якої умови законопроект про скасування "мовного закону" підтримають "ударівці"

Експерт пояснив, за якої умови законопроект про скасування "мовного закону" підтримають "ударівці"
Володимир Богайчук Фото: obozrevatel.com

Прийняття Верховною Радою законопроекту В'ячеслава Кириленка, яким скасовується закон "Про засади державної мовної політики", буде шляхом для прийняття законопроекту про мови в Україні. Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив Володимир Яворівський.

29 грудня у ВР був зареєстрований Проект Закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про засади державної мовної політики".

"Якщо буде прийнятий закон Кириленка, то це теж один з кроків вирішення проблеми. У такому випадку, якщо закон ("Про засади державної мовної політики" — ред.) буде скасовано, то будуть скасовані перехідні положення. В перехідних положеннях говориться про те, що скасовуються законопроект, прийнятий ще у 1988 році, у радянські часи. Він, з моєї точки зору, набагато кращий, за закон Ківалова-Колісніченка. То це був би шлях до прийняття цього законопроекту ("Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні" - ред.). Україна повинна мати свій законопроект мов. Радянський законопроект теж примітивний, але влаштовував на певному етапі українське суспільство, він захищав державність мови. Весь парадокс у тому, що приймали тоді комуністи під диктат, так би мовити, Росії. А сьогодні ми маємо власну державу, яка прийняла законопроект без другого читання, без поправок народних депутатів. Він весь фальшивий", - зазначив Яворівський.

У той же час, член Комісії людських та громадянських прав Світового конгресу українців, правозахисник Володимир Богайчук вважає, що слід залучити "УДАР" до підтримки законопроекту Кириленка.

"Я думаю, що найлегше - це спробувати залучити той же "УДАР" в плані підтримки законопроекту Кириленка не як такий, що скасовує "мовний" закон Ківалова, а як прийнятий з порушенням регламенту. Я думаю, і Кличко, і вся його компанія на це підуть, якщо мова буде йти не про якусь там мову чи права, а про регламентні порушення. Мені здається, це простіше буде", - зазначив він.

Богайчук порадив Яворівському зняти свій законопроект ("Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні" - ред.) та доопрацювати. Однак, народний депутат навідріз відмовився.

"Є два читання. Більше того, я переконаний, якщо законопроект буде прийматися, якщо появиться така ніша для прийняття, то буде і друге читання, і третє. Регламент дозволяє такі речі. Знімати його ми не будемо ні в якому випадку. Тим більше не я єдиний автор. Це фактично представлені три фракції. Вони це питання вже погодили", - додав народний депутат.

Нагадаємо, законопроект "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні" був зареєстрований у Верховній Раді 10 січня. Його авторами є Володимир Яворівський, Ірина Фаріон та Марія Матіос.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, за якої умови законопроект про скасування "мовного закону" підтримають "ударівці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути