Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2018 20:23

Експерт назвав досягнення й недоліки України в співпраці з НАТО

Експерт назвав досягнення й недоліки України в співпраці з НАТО
Сергій Згурець:У нас немає жодної лабораторії, яка може довести, що наша техніка відповідає вимогам НАТО. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Згадка про наміри України стати учасником блоку НАТО, що з'явилася на офіційній сторінці альянсу, ніяк не вплине на пришвидшення цієї процедури.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор інформаційно-консалтингової компанії "Defense Express", військовий експерт Сергій Згурець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко зробив заяву з приводу рішення НАТО про зближення з Україною

"Це лише чергове підтвердження теперішнього статус. Левова частина організації з пересторогою ставиться до розширення альянсу. Це надзвичайно довгий процес. Тим більше після агресії Росії в Україні й Сирії. Ситуація дуже змінилася після початку нової хвилі "холодної війни", яка зараз відбувається. Більшість європейських країн залякана. Розширення НАТО європейцями сприймається з острахом - на відміну від американців. Україна прагне до організації з жевріючим конфліктом на Донбасі. Це один із чинників, який суттєво впливає на позицію європейців", - говорить він.

Відповідно до програми співпраці між Україною та НАТО, маємо реформувати багато сфер, щоб наблизитися до європейських стандартів.

"Маємо річні програми співпраці з НАТО. Вони передбачають реформування багатьох галузей, політичних і військових механізмів. Ці зміни мають чітко визначені часові проміжки реалізації. Маємо оборонний бюлетень, який має купу складових щодо трансформації оборонного комплексу. Вони співпадають із багатьма вимогами, пов'язаними з ефективною взаємодією з країнами НАТО. Це скоріш накладає зобов'язання на українську сторону, а не на партнерів альянсу. Є багато складових стандартів НАТО: військові, адміністративні і технічні. Ці три типи охоплюють три різних прошарки, де ступінь готовності до взаємодії з країнами Альянсу різний", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не готова до членства в НАТО - Волкер

На думку експерта, українська армія наблизилася до стандартів альянсу найбільше, якщо говоримо про проведення спільних бойових дій.

"Коли говоримо про технічні стандарти, які передбачають сертифікацію нашої оборонної продукції за стандартами НАТО, ми ще не готові. Саме ця складова є найбільш загрозливою для нас. У нас немає жодної лабораторії, яка може довести, що наша техніка відповідає цим вимогам. Це створює серйозний виклик, коли наша оборонна промисловість без наявної національної системи сертифікації буде вимушена звертатися за отриманням стандартів в лабораторії європейських країн, а це буде коштувати достатньо великі суми", - підсумував військовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стала країною-аспірантом НАТО

9 березня на офіційній інтернет-сторінці НАТО з'явилася інформація, згідно якої члени альянсу підтверджують наміри ("aspirations") України вступити до НАТО. Деякі українські політики та ЗМІ зразу ж привітали українців із тим , що країні дали статус "аспіранта" альянсу. Хоча насправді такого статусу в самій організації не існує.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав досягнення й недоліки України в співпраці з НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути