понеділок, 25 липня 2022 18:29

"Є великі проблеми зі шпигунами": чому Зеленський звільнив Демченка та хто наступний

"Є великі проблеми зі шпигунами": чому Зеленський звільнив Демченка та хто наступний
Треба було відкинути звинувачення, що в оточенні президента є зрадники, наголошує Андрій Золотарьов. Фото: Голос.ua

Звільнення Руслана Демченка з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони пов'язане з критикою Заходом оточення президента Володимира Зеленського. В очікуванні політично важкої осені Офіс глави держави почне пильніше наглядати за силовим блоком та активністю опонентів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Андрій Золотарьов.

"На це звільнення вплинули обвинувачення з боку західних партнерів – тієї ж конгресвумен Вікторії Спартц. Що у внутрішній політиці є великі проблеми зі шпигунами. Вона відверто озвучила обвинувачення щодо Єрмака. Тож це крок, щоб продемонструвати, що Зеленський дослухається до таких зауважень. Багато експертів звинувачували Демченка у лобіюванні Харківських угод. На тлі того, що двом колишнім міністрам оголошено підозру щодо державної зради, пов'язаною із цими угодами, залишати фігуру, яка стала відверто токсичною, було б помилково. Це било б по самому Зеленському", – говорить Золотарьов.

Треба було відкинути звинувачення, що в оточенні президента є зрадники, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вагнергейт анексія Криму та Харківські угоди: соцмережі "гудуть" про звільненого Демченка

"А щодо самого Демченка – потрібно провести розслідування. Мають бути висновки правоохоронців, щоб оголошувати підозру, чи ні. А політично перебування Демченка на такій посаді вже не доречно", – наголошує Золотарьов.

Для голови Офісу президента Андрія Єрмака зараз будуть скрутні часи, бо він опиниться у центрі обвинувачень та інформаційних атак, пояснює політолог.

"Але на таке звільнення Зеленський не піде. Тому що це ключова фігура в Офісі, стрижень команди. Це фактично означатиме вибити всю команду. Тому він залишиться. Є питання до міністерства внутрішніх справ та загалом до силового блоку. Офіс президента останній вже досить сильно контролює. Але їм треба переконатися, щоб не було жодних несподіванок. Нас чекає непроста осінь та зима. І це може перерости у складну політичну ситуацію для Зеленського. Тому зараз зачищається політичне поле. А з іншого боку, треба демонструвати, що влада прислухається до зауважень з Заходу", – каже Золотарьов.

25 липня президент Володимир Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади Першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Відповідний указ оприлюднили на сайті глави держави. Руслан Демченко – надзвичайний та повноважний посол України. Працював Першим заступником міністра закордонних справ України, послом України у Сербії та Чорногорії, Генеральним консулом України у Стамбулі. Після перемоги Віктора Януковича став куратором відносин України з Росією. На посаду першого заступника секретаря РНБО призначили 16 червня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «"Є великі проблеми зі шпигунами": чому Зеленський звільнив Демченка та хто наступний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути