середа, 05 червня 2013 07:00

Донецька міліція хоче мати повний перелік даних на місцевих супротивників влади

 

Інформацію про учасників маршу "Вставай, Україно!" у Донецьку збирає місцева міліція. Про це повідомила 4 червня голова донецької організації партії "УДАР" Вольга Шейко.

Інші партійні активісти також отримали запити від правоохоронців на повну інформацію на кожного з учасників акції 31-го травня. Також у запиті правоохоронців цікавить, чи були розміщені партійні намети біля театру опери та балету. Вони просять надати список причетних до встановлення цих наметів.

У прес-службі обласної міліції кажуть, що справа, яку там порушили, стосується побиття біля наметів одного з опозиціонерів – а саме "свободівця".

За вказаним в запиті на ім'я Шейко реєстраційним номером кримінального провадження у Ворошиловському РО Донецького ГУ зареєстровані відомості за фактом конфлікту між донеччанами 23-х і 51-го років (хуліганство). Проте, опозиціонери переконані - персональні дані учасників акції міліція бажає отримати у зв'язку з кримінальною справою за фактом перекриття автомобільної дороги. Раніше начальник  Донецької обласної міліції Роман Романов обіцяв знайти і покарати винних.

Кореспондент Gazeta.ua звернувся з проханням оцінити законність вимоги слідчого до правознавця.

- Слідча просить, а не вимагає, - каже донецький адвокат Дмитро Коробко, аналізуючи запит. - Тому можна так само ввічливо відповісти, що вибачте, але змушені відмовити, позаяк "зобов'язані виконувати законні вимоги та процесуальні рішення слідчого". Ключові слова - "вимоги" та "законні". Можна продовжувати в тому ж дусі, користуючись незграбністю у формулюваннях. Наприклад, слідча пише про "участников мирного пути" - якого такого "пути"?!. Відповідаємо: ми б раді надати Вам будь-яку інформацію, але ніякого "пути" в той день не проводилося. Ще можна додати: "Наголошуємо на тому, що як законослухняні громадяни в подальшому зобов'язуємось виконувати будь-які вимоги правоохоронних органів та надавати будь-яку інформацію, якщо для цього існуватимуть законні підстави, а Ви у своїх запитах зазначатимете конкретних осіб та конкретні факти, щодо яких вимагається інформація". Тепер щодо загальноправових порушень. Свобода мирних зібрань захищається статтею 11 Європейської Конвенції про захист прав людини, а також ст.39 Конституції України. Жодних обмежень для їх проведення не існує, як і обов'язку для учасників таких зборів будь-яким чином реєструватися, здавати до якихось переліків та списків свої особисті анкетні дані тощо. Тому організація, від якої вимагатимуть надання таких даних, може абсолютно законно відповісти, що участь в акції брали збурені донеччани, переписувати яких ми не мали ні можливості, ані підстав. Своїм листом, принаймні в такому вигляді, який ми наразі бачимо, слідча порушує вимоги ст.32 Конституції України, яка передбачає заборону збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, а також вимоги ЗУ "Про захист персональних даних". За таке правопорушення передбачено як адміністративну так і кримінальну відповідальність. Особисто я в діях слідчої Соніної О.П. вбачаю ознаки складу злочину, передбаченого ст.182 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, стихійне перекриття головної вулиці Донецька тривало не більше 15 хвилин. Перед початком акції, яка відбулася минулої п'ятниці, опозиція просила владу перекрити вулицю Артема для мирного заходу. У цьому опозиції було відмовлено. Влада відповіла, що учасники зможуть пройти ходою по тротуару.  Хоча 17 травня під час антифашистського мітингу ПР вулицю Артема перекрили більше, ніж на годину.

Зараз ви читаєте новину «Донецька міліція хоче мати повний перелік даних на місцевих супротивників влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути