Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2012 16:34

До Іващенка були претензії, але інших чиновників за подібні помилки не карали - експерт

До Іващенка були претензії, але інших чиновників за подібні помилки не карали - експерт
Володимир Фесенко вважає звільнення Іващенка правильним рішенням. Фото: golosua.com

Рішення  Апеляційного суду Києва щодо колишнього тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони України Валерія Іващенка є правильним.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"До Іващенка були претензії. Тут ідеться не про політичну справу чи про переслідування. Свого часу Іващенко припустився певних помилок — чи це були вказівки, чи він сам це зробив - він пішов на деякі рішення, які сприяли приватизації деяких військових об'єктів. Інша річ, що до нього і після нього робили щось подібне, але людей не карали за це", - пояснив він.

Водночас, правоохоронна і судова система і справі Іващенка не дотримувалася європейських принципів прав людини, вважає експерт.

"Інша річ, що і його арешт, і ув'язнення, коли були серйозні ускладнення зі здоров'ям, наша судова система і прокуратура працювали не зовсім за європейськими стандартами. І думаю, що по справі Іващенка таким чином можна було давно вже розв'язати цю проблему. Так, людина зробила певні порушення, але можна було не дратувати суспільство, не давати привід для критики з-за кордону", - пояснив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі Іващенка взагалі немає складу злочину - адвокат

Фесенко наголосив, що таке рішення - це певний сигнал, що можуть "шукати гнучкі рішення по таких судових справах і не демонструвати каральний характер нашої судової системи, або не даючи приклад для висновків для так званого вибіркового правосуддя"

Водночас, він уточнив, що свого часу справу Іващенка "прив'язали" до інших політичних справ, зокрема щодо Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

"В 2010 році в Європі, за кордоном про Іващенка майже не згадували. Тому що він не був політиком, як і Діденко. Між іншим, захід не реагував перший місяць так серйозно і на арешт Луценка. Тільки після того, як заарештували Тимошенко, в один ряд з нею поставили і Луценка, й Іващенка. Бо потрібна була ціла низка політв'язнів", - підкреслив він.

"Коли ми говоримо про Тимошенко, то дійсно питання — чи можна карати по газовій справі за політичне рішення. По Іващенку були конкретні порушення. Інша річ — Іващенка покарали, а його попередника чи наступника, які робили схожі речі, не карали. Та кожну цю справу треба оцінювати окремо і змістовно. Не можна узагальнювати ситуацію", - додав Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іващенка може врятувати лише міжнародна спільнота – експерт

Нагадаємо, що 12 квітня 2012 Печерський районний суд Києва засудив Іващенко до п'яти років позбавлення волі. Сьогодні, 13 серпня, колегія суддів Апеляційного суду Києва звільнила Іващенка від відбування основного покарання з випробним строком на один рік.

Зараз ви читаєте новину «До Іващенка були претензії, але інших чиновників за подібні помилки не карали - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути