Ексклюзиви
четвер, 19 липня 2012 06:22

Деякі норми нового КПК порушують права людини більше, ніж при СРСР - адвокат

Деякі норми нового КПК порушують права людини більше, ніж при СРСР - адвокат
Олексій Баганець: деякі норми створені спеціально, щоб засудити Тимошенко та інших. Фото: ukr.obozrevatel.com

У новому Кримінально-процесуальному кодексі є положення, які викликають тривогу і порушують права і свободи людини.

Таку думку висловив адвокат Олексій Баганець.

"У новому КПК є цілий ряд норм, які у мене викликають тривогу і загрожують демократії України і конституційним правам і свободам громадян, які сьогодні є задекларовані в Конституції, - підкреслив він. - Перш за все, на мою думку, умисно законодавством ліквідовано таку гарантійну норми КПК, як стадія дослідчої перевірки і стадія порушення кримінальної справи".

Він підкреслив, що навіть у КПК радянських часів передбачено право людини оскаржити постанову про порушення кримінальної справи до суду.

"На сьогоднішній день цю стадію ліквідовано і сьогодні людина може місяць чи два і не знати про те, що проти неї проводяться як слідчі, так і не гласні розшукові заходи. Про яке ж дотримання прав і свобод людини можна говорити?", - підкреслив адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ухвалення КПК є незаконним - Захаров

Баганець додав: "Для мене, як страшний сон є те, що на сьогоднішній день у прийнятому КПК є такий інститут як визнання доказом показання з чужих слів. Останні кримінальні справи, які прийнято називати політичними, у мене викликає тривогу, що ця норма прийнята для того, щоб засудити ту саму Тимошенко за ті інспіровані "злочини", які вчинялися у 1996-1997 році".

Також, за словами адвоката, у КПК внесена ще одна суперечлива норма щодо можливості прокуратури пред'явити додаткове обвинувачення у судовому процесі.

Зараз ви читаєте новину «Деякі норми нового КПК порушують права людини більше, ніж при СРСР - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути