пʼятниця, 13 квітня 2012 17:07

Ухвалення КПК є незаконним - Захаров

Ухвалення КПК є незаконним - Захаров
Захаров вважає, що новий КПК - пародія. Фото: tyzhden.ua

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає ухвалення Кримінально-процесуального кодексу пародією на законотворчу роботу. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Першого дня депутати сиділи на КПК до 23.30, другого — до четвертої ранку, зазначає правозахисник. - У залі перебувало 50 нардепів, але набрали 271 голос "за". Це пародія на  законотворчу роботу, інакше не назвеш. Не можна таким чином ухвалювати такі важливі законодавчі документи. Враження таке, що депутатам поставили завдання ухвалити Кодекс за будь-яку ціну".

Ухвалення КПК у такий спосіб є незаконним, наголошує правозахисник.

"Конституція України передбачає індивідуальне голосування народних депутатів, - каже Захаров. - А у нас по Раді бігають "піаністи". І цю систему ще й виправдовують: мовляв, депутати зайняті, у них багато справ, вони не можуть брати участь у всіх засіданнях. Парламент перетворили на агрегат для голосування. Можна замість депутатів поставити автомати. Після першого читання було біля 4 тисяч поправок. Майже всі відхилили, навіть не розглядаючи. Литвин ставив на голосування відразу по чотири-п'ять статей. Це неприпустимо. У країнах, що входять до Ради Європи, нема такого, щоб за одного депутат, сенатора чи конгресмена голосував інший".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий КПК ставить крапку у формуванні України як поліцейської держави - Власенко

На думку правозахисника, новий Кримінально-процесуальний кодекс дозволить зменшити кількість ув'язнених у СІЗО.

"КПК частково вирішує одну болючу проблему — кількість населення СІЗО має зменшитися на 30 відсотків. Судді тепер зможуть застосовувати такий запобіжний захід як домашній арешт. Але потрібно змінити усю систему кримінальної юстиції, удосконалити законодавство щодо попереднього слідства і ув'язнення. Однак поспішність, з якою приймали Кодекс, вказує на те, що влада не хоче кардинальних змін у цій сфері", - підсумовує Євген Захаров.

Нагадаємо, парламент розглядав поправки до КПК на засіданнях у вівторок, середу і четвер. Лише під ранок п'ятниці парламентаріям вдалося прийняти кодекс.

Депутати відхилили поправку, якою передбачалося виключити з Кримінального кодексу статті 364 і 365, що стосуються перевищення службових повноважень.

Зараз ви читаєте новину «Ухвалення КПК є незаконним - Захаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути