четвер, 19 вересня 2013 17:18

Держава працюватиме на бізнес Партії регіонів — економіст

Держава працюватиме на бізнес Партії регіонів — економіст

У 2014 році уряд змінить свою фінансову стратегію і дозволить монополістам позловживати на ринках.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

На його думку фінансова політика уряду за попередні роки привела до падіння економіки.

"В 2012-13 роках він (Уряд - ред.) хизувався нібито фінансовою стабільністю, адміністративною єдністю курсу, та низьким рівнем інфляції, або навіть дефляцією. Називав це головним досягненням. Однак таке "досягнення" привело до падіння економіки. Це звичайно система складних зв'язків, але в цілому та модель (яку пропонував Кабмін — ред.) управління грошовими потоками і додатковими бюджетними ресурсами на потребу громадських проектів привели до фінансового "обезкровлення" реального сектору економіки", - зазначив економіст.

На думку Ланового в 2014 році будуть "підвищувати ціни адміністративним способом", а також "дозволять монополістам похизуватися і позловживати на відповідних ринках".

"Номінально збільшиться фінансова база, оборот, а значить і торгівлі оборот, мита, акцизи і інші фінансові "надування", які реально нічого не збільшують. Але для бюджету це дуже вигідно. Інфляція працює на бюджет, тому що бюджет саме в номінальних вартостях обчислює. Звичайно так і буде, але друга сторона: Як тільки підвищиться інфляція, одразу летять в "тартарари" всі інвестиції і кредити, все знецінюється. І обсяги інвестицій в економіці будуть приносити значно менше користі, ніж в попередні роки", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцина проти корупції, нуль по бюджету і мінус один по "регіоналах" - Рада відпрацювала вівторок

"А вже під цю нову інфляцію вони надрукують гроші. Дадуть ці гроші банкам і бюджету і будуть качати в свої проекти, "хюндаї" і тому подібне. Тому що бізнес цікавить, коли ви дасте нам гроші? Держава працює на той бізнес, який працює на Партію регіонів", - додав Лановий.

Він зазначив, що пересічні громадяни теж відчують на собі вплив "нової" фінасової політики уряду.

"Держава адміністративно утримувала певні ціни. А зараз вона їх відпустить. В першу чергу це будуть тарифи на різні види послуг: комунальні, транспортні, енергетичні. Ці платіжки становлять приблизно 50-60% в сімейний бюджетах українців", - сказав лановий.

На думку експерта такий напрямок фінансової політики "підступний" і "неправдивий".

Зараз ви читаєте новину «Держава працюватиме на бізнес Партії регіонів — економіст ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути