середа, 22 лютого 2012 12:22

Депутати Криму закликають ВР ухвалити "мовний" законопроект "регіоналів"

Депутати Криму закликають ВР ухвалити "мовний" законопроект "регіоналів"

Кримський парламент направив звернення до Верховної Ради України, в якому закликав народних депутатів підтримати проект закону України "Про основи державної мовної політики", внесений народними депутатами Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком (фракція Партії регіонів).

У середу на першому пленарному засіданні весняної сесії Верховної Ради автономії за ухвалення документа проголосували 83 депутати із 89, які взяли участь у голосуванні.

"Ухвалення цього законопроекту дозволить законодавчо забезпечити дотримання державних гарантій прав осіб, які належать до національних, етнічних і мовних меншин, при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинного законодавства, а також при всебічному розвитку української мови як державної гарантувати вільний розвиток регіональних мов та мов меншин , інших мов, їх використання в усіх найважливіших сферах суспільного життя: освітньої, інформаційної, судочинстві, економічної та соціальної діяльності, діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, при проведенні культурних заходів у межах територій, на яких використовуються ці мови", - йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від СБУ та ГПУ вимагають вжити заходів проти спікера АРК, якого дратує українська мова

Кримські депутати нагадали, що в Україні, котра історично склалася як поліетнічна держава, Конституцією, законами України, міжнародно-правовими актами, ратифікованими Верховною Радою України, до природних і невід'ємних прав людини віднесено і гарантовання права на розвиток, захист та використання мов національних меншин.

"Безумовне дотримання цих прав є необхідною умовою зміцнення гармонійних суспільних відносин, розвитку України як демократичної, правової, соціальної держави", - підкреслюється в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримського спікера дратує українська мова

Кримські депутати вважає, що "законопроект "Про основи державної мовної політики", поряд зі зміцненням статусу державної мови спрямований на вільний розвиток і рівноправність усіх національних мов, що дозволить забезпечити духовне взаєморозуміння, культурне взаємозбагачення і консолідацію суспільства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати поб'ються через закон про мови?

Разом з тим кримський парламент закликав народних депутатів внести деякі зміни у розроблений Ківаловим і Колесніченком законопроект, оскільки в ньому не враховані положення Конституції Криму, що стосуються функціонування державної мови, російської, кримскотатарсткого та інших національних мов в автономії.

Нагадаємо, що вчора, 21 лютого, глава Кабінету міністрів АРК Анатолій Могильов заявив, що проблеми з російською мовою в Криму немає і вона, ця проблема, надумана. Він наголосив, що державною мовою є тільки українська, а регіональними у Криму - російська і татарська.

Зараз ви читаєте новину «Депутати Криму закликають ВР ухвалити "мовний" законопроект "регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути