вівторок, 04 жовтня 2011 19:10

Депутатам не сподобалися 13 законопроектів щодо виборів

Депутатам не сподобалися 13 законопроектів щодо виборів

Верховна Рада України відхилила 13 законопроектів про вибори народних депутатів. Як передає "Інтерфакс-Україна", вечірнє засідання у вівторок депутати присвятили розгляду всіх зареєстрованих в парламенті законопроектів, що стосуються виборів до Верховної Ради.

Зокрема, парламентарії обговорили пропозиції щодо запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками кандидатів у депутати, введення аналогічної системи з преференціями, а також про повернення до пропорційно-мажоритарної системи виборів.

Крім того, обговорювалися пропозиції про проведення виборів народних депутатів у два тури, про забезпечення публічності та прозорості виборчого процесу, про встановлення вікового цензу в 65 років для обрання депутатом.

Також парламентарії обговорили два проекти Виборчого кодексу та нову редакцію законопроекту про вибори народних депутатів. Однак, при голосуванні жоден із запропонованих законопроектів не набрав необхідної кількості голосів. Таким чином, всі ці проекти вважаються відхиленими.

Підводячи підсумки дискусії, голова Верховної Ради України Володимир Литвин звернувся до депутатів: "Давайте домовимося про те, що це була прелюдія до серйозної дискусії".

Спікер підкреслив, що парламентаріям доведеться провести обговорення всіх аспектів нового виборчого законодавства. При цьому Литвин закликав не політизувати це питання.

"Для нас головне не сам закон, а те, як він буде втілюватися", - додав спікер.

Нагадаємо, сам президентський законопроект "Про вибори народних депутатів України" ще не внесений до Верховної Ради, проте, швидше за все, буде прийнятий до кінця жовтня, тобто за рік до виборів. Українські політики неодноразово заявляли про необхідність дочекатися висновку Венеціанської комісії щодо законопроекту "Про вибори народних депутатів України". Втім, влада вже заявила, що основні претензії Європи до закону враховуватися не будуть.

Зараз ви читаєте новину «Депутатам не сподобалися 13 законопроектів щодо виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути