пʼятниця, 20 січня 2012 21:00

Декларації політиків про доходи не вирішують проблему корупції - експерт

Декларації політиків про доходи не вирішують проблему корупції - експерт

Збільшення кількості чиновників, які зобов'язані публічно декларувати свої доходи, не вплине на рівень корупції в Україні.

Про це заявив провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

"За інформацією щодо доходів чиновників не можна визначити картину їх справжнього життя. Сьогодні є законодавчі можливості приховувати свої доходи. Набагато цікавішим було би знати, наскільки витрати чиновника відповідають рівню його задекларованих доходів. Але Україна ще не доросла до такого рівня відкритості влади, щоб вимагати від чиновників декларувати не тільки свої доходи, а й свої витрати. Тому без декларування чиновниками своїх витрат, декларування доходів чиновників фактично виглядає як формальність", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович оприлюднить декларацію про доходи

Він нагадав, що і до цього часу державні службовці різних рівнів були зобов'язані декларувати свої доходи, а чиновники найвищого рівня повинні були ще й публічно оприлюднювати декларації про свої доходи.

"Такий механізм вже існує  в Україні близько 10 років. Але чи можемо ми сказати, що за цей період в Україні рівень корупції знизився? Очевидно, що ні. І якщо говорити, чи таким декларуванням Україна бореться з корупцією, то очевидно, що ні", - зазначив Розенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова почала стежити за купівлею авто, квартир і землі

За його словами, збільшення кількості чиновників, зобов'язаних публічно декларувати свої доходи, є лише імітацією боротьби з корупцією та впровадження європейських стандартів.

Зараз ви читаєте новину «Декларації політиків про доходи не вирішують проблему корупції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути