вівторок, 12 червня 2018 19:48

Данилюк втік з уряду Гройсмана задля "кастингу" перед президентськими виборами

Колишній очільник Міністерства фінансів Олександр Данилюк будуватиме свою політичну кар'єру в Україні. Свою відставку він спровокував задля вдалого піар-ходу. Його ж наступниця Оксана Маркарова не буде самостійним міністром.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

Автор: REUTERS
  Олександр Данилюк має політичні амбіції. Розуміє, що зараз ситуація, коли можуть бути абсолютно несподівані шанси нових політиків потрапити на верхівку влади, вважає економіст Олексій Кущ
Олександр Данилюк має політичні амбіції. Розуміє, що зараз ситуація, коли можуть бути абсолютно несподівані шанси нових політиків потрапити на верхівку влади, вважає економіст Олексій Кущ

- Посада міністра фінансів - це креатура зовнішніх кредиторів. Це має бути людина, яка їх задовольнятиме. Нікого іншого не дозволять призначити. Їм не потрібна сильна фігура, - говорить Олексій Кущ. - Треба людина, яка виконуватиме приписи, закладені у меморандумі МВФ до України. А в коаліції нема голосів, щоб призначити повноцінного міністра. Якщо призначати вагому політичну фігуру, яка могла б проводити незалежну фінансову політику і реалізовувати цікаву фінансову стратегію, це буде йти у розріз з вимогами міжнародних кредиторів.

Міністр фінансів був дуже потужною політичною фігурою. Зараз його повноваження обмежать. На потоках будуть "свої" люди

Наскільки Оксана Маркарова буде самостійна у прийнятті рішень?

Вона буде дуже обмежена у прийнятті рішень. По перше, у неї нема політичної ваги, щоб проводити власну незалежну політику. Мінфін розділять. Раніше це міністерство було потужною структурую, яка забезпечувала роботу фінансової вертикалі у масштабах всієї країни. Це не тільки бюджетний процес, взаємодія з казначейством. А й Державна фіскальна служба і Митна служба, контроль над базовими фінансовими потоками країни. Міністр фінансів був дуже потужною політичною фігурою.
Зараз спостерігаємо фактично ерозію цієї владної структури. Вона розділяється на кілька фрагментів. З одного боку - міністерство очолює технічний керівник. З дуже обмеженими повноваженнями і політичним маневром. Який влаштовує зовнішніх кредиторів, виконує їхні завдання. Перше за все це стосується виплати зовнішніх боргів. А також певним чином технічно оформлюватиме бюджетний процес, не вникаючи у його суть. Вчасно подаватиме необхідні документи і розрахунки. В той же час за фінансові потоки відповідатимуть зовсім інші люди. А парламентський бюджетний комітет розподілятиме між регіонами державні субвенції, субсидії, фінансування виборчих округів депутатів, різні програм. У Верховній Раді закладатимуть "хотєлки" нардепів у бюджет. Тобто, це буде досить суттєве обмеження посади міністра фінансів.

Автор: Гордон
  Оксана Маркарова прийшла в уряд у 2015 році з командою Наталії Яресько
Оксана Маркарова прийшла в уряд у 2015 році з командою Наталії Яресько

Чи буде сила у Маркарової казати "ні" Гройсману і Порошенку задля користі країни?

Насправді її усунуть від багатьох питань. Не будуть пускати у систему ДФС, у митну службу, всередину бюджетного процесу. Невеличкий сегмент - спілкування з інвесторами, з кредиторами, технічний супровід бюджетного процесу - роздрукувати документ і принести його у парламент.

Ющенко міг би бути міністром фінансів


Яка людина потрібна на цій посаді?

Такі люди - Ігор Мітюков, Віктор Пинзеник. Навіть фантастичне припущення зроблю - Віктор Ющенко міг би бути міністром фінансів. Зовнішні кредитори досить хворобливо реагують на появу незалежних людей при владі. Наприклад, завтра приходить Ющенко або Мітюков. І він каже: "Умови реструктуризації, які провела Яресько, були направлені проти національних інтересів України". Зараз Україна має по-перше, переглянути ці умови, провести нові перемовини з кредиторами. Або піти за ісландським сценарієм. Тобто винести на референдум питання - чи віддавати зовнішні борги і подивитися, як населення прореагує. Або віддавати борги і перетворитися на атлантичне Сомалі. Або не віддавати борги і зберегти національний добробут. 99 відсотків сказали, що відмовляються віддавати ці борги. Зараз ця країна динамічно розвивається. Якщо така людина працюватиме на посаді міністра фінансів - це буде страшний сон для зовнішніх кредиторів. Але з'явиться шанс для країни. І стане передумовою економічного прориву. Бо умови реструктуризації, які Україні були нав'язані, фактично зробили неможливим наше економічне зростання.
Маркарова працювала з Яресько. Вона її привела в уряд. Буде навпаки говорити, що треба віддавати борги і залучати нові, співпрацювати з кредиторами.
Шанс з'явиться лише після виборів в Україні, щоб змінити ситуацію. Тут має бути кардинальний злам всієї системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маркарова - неповноцінний міністр без тилу. Щодо неї є побоювання


Чому пішов Данилюк?

Я не є прихильником Данилюка, з точки зору його історії на цій посаді. Він працював у фонді економічних реформ при Адміністрації президента Януковича. А ми знаємо, які тоді були економічні реформи. І сподіватися, що ця людина буде давати цікаві дебютні ідеї і бути якимось реформатором - марна справа. Він все продумав. Уже сьогодні кажуть, що буде тербулентність восени на світових ринках. Зараз трусить країни, які розвиваються. Світовий банк, який дуже обережний і консервативний у прогнозах, почав говорити, що наступного року почнеться уповільнення зростання світової економіки через протекціонізм, торгові війни і кризу економік у країнах, що розвиваються. Тому Данилюк не хотів залишатися на посаді в такий важкий період. До цього зробив досить продуманий піар-хід - так званий лист на адресу сімки. Він був абсолютно безглуздий з точки зору доведення ідей.

Поясніть.

Якщо ти йдеш в уряд і працюєш з цими людьми, то маєш знаходити такі інструменти комунікації і взаємодії, які дозволятимуть тобі реалізовувати власні ідеї. Якщо ти цих людей не сприймаєш, або на ментальному, або інтелектуальному рівні, тоді навіщо йти на цю посаду? Займайся у приватному секторі чи консультуй. Можна було знайти достатньо способів комунікації із послами Великої сімки і представникам МВФ. А така публічність дала привід, щоб його відправили у відставку. І виходить його звільнили, бо боровся за правду, проти корупції. З точки зору піару, все продумано.

Західні партнери хочуть знайти в Україні нашого Трюдо

Може піти на вибори? Чи робитиме кар'єру поза політикою?

Зараз йде досить потужний кастинг серед українського політикуму. Західні партнери хочуть знайти в Україні нову модель управління державою і підходять до нас за мірками своїх країн. Вони бачить, що є досить високий попит у західному світі на нові обличчя. Причому молоді. Наприклад, Трюдо у Канаді, Макрон у Франції. Вони хочуть знайти українського Трюдо. Не розуміють специфічні ментальні особливості України. Тому йде кастинг. Кожен політик, який має більш-менш політичну вагу, намагається себе показати, щоб на оглядинах обрали саме його. Данилюк має політичні амбіції. Розуміє, що зараз така ситуація, коли можуть бути абсолютно несподівані вистрибування нових політиків на верхівку влади.

Від чого залежатиме його успіх в цьому?

Не тільки Данилюк, а й той же Омелян намагається приймати участь у кастингу. Та й інші люди. Вони намагаються рекламуватися перед західним світом. Аби кредитори зробили ставку на них. Тут не йдеться про інтереси країни. На кону стоїть 20 мільярдів доларів, які Україна має повернути у 2019-2020 роках. Тому у нас є два шляхи - або на президентських виборах перемагає національний кандидат. Який каже: "Ні, ми нічого не будемо повертати, віддамо все через 10-15 років". Або приходить абсолютно керована західними кредиторами людина, яка говорить: "Ми будемо брати нові борги, щоб віддати старі".
За умовами реструктуризації Яресько, маємо до 2040 року сплачувати так звані бонуси за використання кредитів і за певними підрахунками це буде від 1 до 2 відсотків ВВП. Тобто, маємо додатково сплатити кілька десятків мільярдів доларів за те, що нам колись списали кілька мільярдів. Зростати економіка не зможе за таких умов. Буде приречена на вмирання. Тому в Україні є два глобальних вибори - національний кандидат або маріонетка західного світу, який буде реалізовувати позиції зовнішніх кредиторів.

Це буде як зашморг?

Так, поступове удушення економіки. Як павук з мухи поступово висмоктує якісь соки. Вона ж не одразу вмирає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Погано" і "дуже погано" не буде - наступниця Данилюка

7 червня у Верховній Раді проголосували за відставку міністра фінансів Олександра Данилюка. Подання про його звільнення зробив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.
Напередодні Данилюк у листі до країн Великої сімки написав, що президент Петро Порошенко втручається у кадрову політику уряду, лобіюючи "своїх" заступників.
Виконувачем обов'язків міністра фінансів стала Оксана Маркарова - перший заступник Данилюка. В уряді працює з 2015-го року. Прийшла в команді екс-міністра фінансів Наталії Яресько.

Зараз ви читаєте новину «Данилюк втік з уряду Гройсмана задля "кастингу" перед президентськими виборами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути