пʼятниця, 09 вересня 2011 18:14

"Чорновіл здавався українцям чимось страшним і невідомим"
9

Під час відкриття першого з'їзду НРУ
В'ячеслав Чорновіл, Михайло Горинь і Іван Драч
В'ячеслав Чорновіл

У Києві відзначили 22-річчя заснування Народного Руху

22 роки тому - 8-10 вересня 1989 року - у Києві відбулись установчі збори громадської організації "Народний Рух України за перебудову". 9 вересня на з'їзді затвердили статут і програму Руху.

На думку народного депутата від НРУ В'ячеслава Коваля, величезним здобутком його партії та всієї України стало здобуття незалежності і початок її розбудови. Україна має вже власні атрибути, кордони, свою армію, флот, символ тризубу, синьо-жовтий прапор тощо.

"Є велика надія на те, що Україна все-таки крокує шляхом Незалежності. Щоправда шлях цей нелегкий", - зазначив рухівець.

Разом з тим, найбільшою поразкою Руху за всі роки його існування Коваль назвав розкол партії, який стався 1999 року і був ініційований, на думку нардепа, тодішньою владою.

"Після цього розколу нам досі складно зібратись до купи, нам досі, незважаючи на усі спроби, не вдалось об'єднатись з Юрієм Костенком (лідер УНП - ред.) та іншими організаціями, які від'єднались свого часу від НРУ", - зауважив Коваль.

Крім того, на його переконання, цей процес поглибився після створення партії "Наша Україна", яка теж частково забрала кадри у Руху.

"Був такий період, коли 7 або 9 народних депутатів-рухівців пішли до партії "Наша Україна", - нагадав рухівець.

Він зазначив, що програма Руху, яка була прийнята на першому з'їзді 1989 року, була виконана лише в частині проголошення Незалежності. Решта програмних пунктів так і не були реалізовані.

"І цьому є пояснення: Рух ніколи не був при владі. Він перебував з іншими у певних комбінаціях, на якихось ролях, але при владі - ні. До речі, це ще почалось з того моменту, коли В'ячеслав Чорновіл програв вибори президента України (1991 року - ред.). Тоді перелякані виборці проголосували за звичне, совецьке, а Чорновіл їм здавався чимось страшним і невідомим", - розповів Коваль.

Зараз ви читаєте новину «"Чорновіл здавався українцям чимось страшним і невідомим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути