середа, 09 травня 2012 14:18

Спецтема: Бойкот України

"Чому до нас лізуть? Правильно, що показали характер" - "регіонал"

"Чому до нас лізуть? Правильно, що показали характер" - "регіонал"
"Ми не хочемо бути суб'єктом, об який витирають ноги", наголошує Володимир Зубанов Фото: file.liga.net

Україна має прислухатися до Європи, але не йти у неї на поводу. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua заявив народний депутат від Партії регіонів Володимир Зубанов.

18-ий саміт глав держав Центральної та Східної Європи, проведення якого було заплановано на 11-12 травня в Ялті, відкладений на невизначений термін у зв'язку з неможливістю деяких глав європейських держав взяти у ньому участь.

Чи вважаєте ви, що перенесення саміту у Ялті вдарило по міжнародному іміджу України?

- Краще, щоб саміт відбувся звичайно. Але факт — є фактом, що декілька керівників держав з різних причин відмовилися приймати участь. Тобто саміт уже не буде повним, тоді немає ніякого сенсу його проводити. Тут в будь-якому випадку є плюси і є мінуси. В Європі є різні думки щодо ситуації в Україні. Україна теж показує характер, що ми — держава і теж маємо свою гідність. І якщо нашу точку зору не сприймають, то ми теж можемо відповідно діяти. Це ж ми сказали, що не будемо проводити (саміт — ред.) і перенесемо на інший термін, поки не проясниться ситуація.

Якщо ми хочемо бути самостійною державою, то прислухатися треба, але ми не повинні йти на поводу у будь-яких політичних заяв. У нас є своя держава, свій народ, своє законодавство. І якщо нам починають вказувати, що нам тут робити в середині, як себе поводити, то звичайно будь-яка держава повинна показувати характер. Ми ж не ліземо і не кажемо: "Чому ви Берлусконі під слідство взяли? Такий прем'єр був гарний". У нас своїх проблем багато. Чому до нас лізуть? Тому я думаю, правильно, що показали характер. Ми не хочемо бути суб'єктом, об який витирають ноги. Україна повинна мати свою позицію. І те, що керівництво прийняло рішення відмінити саміт, це правильно.

Чи може означати перенесення цього саміту його скасування?

- Якщо буде можливість, будемо проводити. Але бігти і казати: "Чего изволите?", думаю, що цього теж не можна робити. Що стосується пані Тимошенко. Ви ж бачите, що народ мовчить повністю, навіть її партія мовчить. Але окремі європейські політики піднімають це питання. Хоча вони ж не можуть розібратися в нашій ситуації. Вони тільки знають, скажімо, як Немиря (Григорій Немиря - колишній віце-прем'єр з питань європейської інтеграції — ред.) представив цю ситуацію. І вони починають вказувати 46-мільйонній державі, що робити. Вони навіть не захотіли розібратися, а просто чують, що їм кажуть наші окремі опозиціонери.

Можуть бути ще якісь причини перенесення саміту, крім європейського бойкоту?

- Я не бачу якихось ще причин. Що саміт міг вирішити? Поговорити, поспілкуватися — це завжди корисно. Якісь визначальні документи не готувалися. Щоб поговорити про подальший рух нашої держави в європейському напрямку, то це не завадило б. Тому звичайно краще, щоб він проходив. І краще, щоб Юлія Володимирівна була політиком діючим, а не сиділа за ґратами. Але вона сама собі таку долю обрала. Вона сама ж накоїла лиха і для себе, і для країни і повинна відповідати. А те, що зараз намагаються використовувати якісь політичні важелі, я думаю, що це не той шлях, яким треба йти окремим європейським політикам. Треба все ж таки прислухатися до України. Бо Україна це не тільки один президент або опозиція, це 46-мільйонний народ. Європейцям треба більше гнучкості проявляти щодо України.

Які наслідки може мати перенесення саміту чи його відміна?

- Що ви хочете чути? Я думаю, що це погано! А інші виходи ще гірші. Сказати: "Тимошенко невинна, давайте її відпустимо" — це ще гірше. Тому ситуація така — куди не кинься, всюди проблеми. Але це наші внутрішні проблеми, ми самі їх для себе робили.

Які висновки з цього зробить влада?

- Треба стиснути зуби і пережити цей період. Рухатися своїм шляхом. Вирішувати соціальні, економічні питання, питання енергетичної незалежності. Якщо на цьому шляху буде погано, тоді буде звичайно погано. Тоді народ може піднятися проти такої влади. А зараз, ну що? Ну є Тимошенко. У неї проблеми. Вона скоїла проблеми для країни, для народу. Але ж ви бачите, що політиків з більшим антирейтингом в державі, ніж Тимошенко, немає. Тому ніхто за неї не виходить, не піднімається. Окрім заангажованих окремих політиків.

Не треба ідеалізувати європейських політиків. У них своя внутрішня боротьба, боротьба за вплив між європейськими країнами. Бо пройде зовсім небагато часу і може ми змушені будемо влізати у європейські справи і казати: "Хлопці, та ви ж заспокойтеся. Що ж ви робите?" Так що Україна ще буде миротворцем на європейському континенті.

Владі треба стиснути зуби і пройти цей шлях. Просто не нервувати з тих причин, у яких немає позитивного рішення. Тому нехай час іде, нехай суди розбираються, нехай лікарі лікують. А далі час все розставить на місця.

Зараз ви читаєте новину «"Чому до нас лізуть? Правильно, що показали характер" - "регіонал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

152

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути