Ексклюзиви
субота, 29 жовтня 2011 11:17

Через Україну ЄС ризикує спровокувати конфлікт з Росією

Через Україну ЄС ризикує спровокувати конфлікт з Росією

Внаслідок політичної асоціації України Європейський Союз ризикує спровокувати фундаментальний конфлікт з Росією. "Втрата" України на користь Європейського Союзу призведе до найвищого напруження у його відносинах з Росією.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише німецький експерт, екс-керівник Фонду імені Фрідріха Еберта Вінфрід Шнайдер-Детерс.

"Питання про те, чи зможуть "умиротворити" об'єднані в Європейській Раді глави держав і урядів "нового-старого" президента Володимира Путіна, оголошеною стратегічною метою якого є "консолідація" СНД — у тому числі й України — під керівництвом Москви, залишається відкритим", — вважає експерт.

На його думку, для запобігання "холодного миру" між Європейським Союзом і Росією Брюссель повинен спробувати дійти компенсаційної згоди з Москвою.

"Відвернути конфронтацію можна, мабуть, лише підтримавши обидві ініціативи Росії про утворення, по-перше, загальноєвропейського простору вільної торгівлі "від Лісабона до Владивостока" і, по-друге, загального простору безпеки "від Ванкувера до Владивостока", - зауважив автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа хоче пошвидше підписати угоду про асоціацію - представник ЄС

На противагу деяким національним урядам в об'єднаній частині Європи німецький уряд відкрито висловився за "загальноєвропейські" ініціативи російської сторони. Те, що канцлер Ангела Меркель сприймає ці ідеї, видно з "Мезеберзького меморандуму". На початку червня 2010 року в замку Мезеберг (Бранденбург) президент Росії Дмитро Медведєв і канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилися за "нові механізми співробітництва" між Росією та Європейським Союзом і запропонували створити Європейсько-російський комітет з політики та безпеки на рівні міністрів.

Усі ці російські заклики до загальноєвропейського співробітництва у сферах безпеки та економіки пролунали до 2011-го — року, в якому Європейська комісія та український уряд досягли широкого "прориву" у переговорах щодо глибокої і всеосяжної угоди про вільну торгівлю і в якому обидві сторони оголосили про завершення цих переговорів до саміту Україна—ЄС у грудні 2011 року. Питання про те, які висновки зробить із цього Москва і якими будуть наслідки в її політиці щодо України, залишається відкритим.

Зараз ви читаєте новину «Через Україну ЄС ризикує спровокувати конфлікт з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути