Ексклюзиви
пʼятниця, 28 жовтня 2011 09:34

Європосол: угода про асоціацію призначена для українців

Європосол: угода про асоціацію призначена для українців

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра зазначає, що угода про асоціацію між Україною та ЄС призначено в першу чергу для громадян України.

"ЄС збирається продовжувати переговори щодо угоди про асоціацію з Україною. Ця угода для народу України. Це можливість для народу України змінити своє суспільство, перейти від пострадянського світу в сучасний прозорий демократичний відкритий вільний і соціально, економічно покращений світ з його вищими стандартами. Ми хотіли б завершити цей процес", - сказав він у четвер увечері в ефірі телеканалу ТВі.

У той же час Тейшейра зазначив, що за останні два роки в переговорному процесі з цього питання не вдалося досягти суттєвого прогресу. "Що стосується угоди про вільну торгівлю, то за останній рік ми досягли прогресу. Як відомо, минулого тижня відбулася зустріч між Андрієм Клюєвим (першим віце-прем'єром України) та європейськими комісарами. Практично був завершений цей процес, дуже важлива частина цієї угоди" , - сказав він.

Посол ЄС в Україні нагадав, що рух до угоди про асоціацію почався п'ять років тому, і ця угода була запропонована Україні за її ж проханням.

Коментуючи прийняту Європейським парламентом 27 жовтня резолюцію по Україні, Тейшейра сказав: "Сьогодні Європарламент прийняв заяву, за підтримки всіх політичних груп. І той факт, що настільки широка підтримка існує від усього політичного спектру Європарламенту, показує, що він не тільки надає дуже велике значення відносинам з Україною, а також його оцінки політичної ситуації в Україні щодо панування закону, демократії".

Дипломат підкреслив, що розвиток подій в Україні викликає стурбованість Європейського союзу. "Ми говоримо про них ще з минулого року. Це внесення змін до Конституції, як це було зроблено, тривога щодо свободи слова та ЗМІ, місцеві вибори, які відбулися в жовтні минулого року, і ЄС висловив свою стурбованість щодо їх результатів і вважає, що це був крок назад на шляху до демократії. Кульмінацією став політично мотивований розгляд справи колишнього прем'єр-міністра і кількох членів її уряду. Також турбує той спосіб, яким готується новий закон про вибори (народних депутатів)", - пояснив він.

Зараз ви читаєте новину «Європосол: угода про асоціацію призначена для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути