четвер, 22 червня 2017 14:43

Цементна криза. Мінськ звинуватив Україну у полюванні на відьом через дискримінацію білоруських виробників

Цементна криза. Мінськ звинуватив Україну у полюванні на відьом через дискримінацію білоруських виробників
Вартість білоруського цементу нижча, ніж у деяких українських підприємств

У торговельно-економічних відносинах України та Білорусі назріває цементна криза. Її причина – спроби "Укрцементу" та лобістів із Уряду витиснути з українського ринку білоруських конкурентів. На думку оглядачів, ці дії нагадують класичну картельну змову, спрямовану на знищення конкурента.

Про це ідеться у публікації "Голосу України".

Білоруський цемент виявився конкурентним, оскільки його вартість нижча, аніж у деяких українських підприємств. Відтак в "Укрцементі" здійснюють тиск на білоруського конкурента, який не лише постачає в Україну свою продукцію, але й інвестує у виробництво. Там знайшли застереження щодо експортно-імпортних операцій та оголосили про виявлення начебто підроблених сертифікатів відповідності на білоруський продукт.

Заступник міністра архітектури і будівництва Білорусі Олександр Сидоров в офіційному листі висловив занепокоєння спробами українських представників дискримінувати білоруських виробників цементу. За словами білоруського представника, такі дії України завдають шкоди діловій репутації білоруських виробників і загалом – Білорусі. Він назвав безпідставними заяви представників "Укрцементу" про те, що Білорусь блокує видачу довготривалих сертифікатів. Олександр Сидоров підкреслив, що українська сторона розпочала полювання на відьом, оголошуючи про начебто підроблені сертифікати відповідності на білоруський продукт.

Офіційну заяву білоруського представника в Уряді Україні наразі коментувати відмовляються. Водночас загострення цементної кризи створює несприятливе інформаційне тло напередодні офіційних перемовин Президента Петра Порошенка із Олександром Лукашенком, запланованим на липень.

Галузеві експерти прогнозують дзеркальні кроки з боку Білорусі, ринок якої стратегічно важливий для українських виробників. У Білорусі можуть обмежити доступ деяких груп товарів на власний внутрішній ринок. Прикметно, що із 2012-го позитивне торговельне сальдо України у взаєминах із Білоруссю за групою "цемент" перевищує $30 млн. А загалом ми експортували до Білорусі у 20 разів цементу, аніж імпортували звідти. Втрата білоруського ринку, не лише цементного, може стати для нас критичною, адже це – наша єдина точка входження на ринок країн Митного союзу.

А між тим, через недобросовісну конкуренцію під загрозою опинився інвестпроект, який реалізує в Україні найбільший білоруський виробник будматеріалів, плануючи організувати тут виробництво. Факти недобросовісної конкуренції здатны змусити білорусів до більш широкого перегляду економічних взаємин із Україною. Тим більше, що до цього їх активно спонукає "старший брат" - РФ. Дискримінація Україною білоруського виробника тим більше дивна, з огляду на те, що російська марка "Евроцемент" почувається на українському ринку вільно і не відчуває таких перешкод. Експерти ринку допускають, що дії "Укрцементу" проти Білорусі спрямовують саме російські корпорації.

Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій наголошує, що після втрати Україною російського ринку, білоруси стали ключовим торговельним партнером наших виробників. На його думку, поява на українському ринку білоруського цементу та інших будматеріалів позитивно впливатиме на розвиток галузі. Це розширить пропозицію і створить нові робочі місця у секторі послуг, зокрема у логістиці та упакуванні. Салій підкреслив, що це підштовхне наших виробників до виходу на білоруський та європейський ринок.

Водночас, на думку оглядачів, картельну змову під крилом "Укрцементу" на внутрішньому ринку цементу спрямовано на утримання невиправданих цін та штучного дефіциту, що камуфлює низьку якість товару, високого рівня фальсифікату.

А тим часом інвестиційна співпраця українських та білоруських виробників будматеріалів дозволяє розраховувати на зайняття нових перспективних ринків. Приміром, у Румунії немає власного виробництва гіпсокартону. А між тим її ринок щороку зростає на 10-12%. Є перспективи на ринках Молдови, країн Балтії, у Польщі. Боротьба за цементний ринок пояснюється значними перспективами його розвитку.

За даним Європейської економічної комісії ООН, за виробництвом цементу на душу населення Україна знаходиться на передостанньому місці в Європі з показником 206 кг. Натомість у Польщі – 489 кг. Тож ресурс для зростання власного виробництва є чималий. Але його не буде, якщо замість ринкової конкуренції, в Україні відбуватимуться картельні змови, монополізація і державна зарегульованість.

Зараз ви читаєте новину «Цементна криза. Мінськ звинуватив Україну у полюванні на відьом через дискримінацію білоруських виробників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути