середа, 11 серпня 2021 15:06

"Чарівна "корочка": у Раді на 421 нардепа працюють понад 4 тис. помічників

У Верховній Раді працюють 4188 помічників. Здебільшого на громадських засадах - 3130, 990 - за строковим трудовим договором на постійній основі, а 68 - за строковим трудовим договором за сумісництвом. Таке дослідження опублікував рух "Чесно".

Спецстатус помічника згідно із законом дає низку суттєвих привілеїв, зазначають у дослідженні. "Корочка" помічника є "чарівною" не лише для правоохоронців. Вона дає право безперешкодно проходити до низки державних органів і установ, тюрем та інших спецзакладів, відвідувати засідання місцевих органів влади, безплатно користуватися інформаційними базами даних, телекомунікаційними мережами Ради й органів місцевого самоврядування тощо", - наголошують у "Чесно".

Автор: Чесно
  Спецстатус помічника, згідно із законом, дає низку суттєвих привілеїв, зазначають у дослідженні
Спецстатус помічника, згідно із законом, дає низку суттєвих привілеїв, зазначають у дослідженні

Найбільше помічників у фракції "Слуга народу". Однак якщо рахувати кількість помічників у середньому на одного нардепа, то найбільше їх (14 і 13) у фракцій "Батьківщини" й ОПЗЖ, а також у групи "Довіра". Найменша кількість помічників на одного нардепа у фракції "Голос" - восьмеро.

Максимальну кількість помічників має нардеп від ОПЗЖ Юрій Павленко - 31. У нього троє помічників працюють за строковим трудовим договором на постійній основі, один - за строковим трудовим договором за сумісництвом, решта - на громадських засадах. На другому місці за кількістю помічників ще один нардеп ОПЗЖ - Віктор Чорний. У нього 30 помічників.

Автор: Чесно
  Наразі у Верховній Раді працюють 4188 помічників
Наразі у Верховній Раді працюють 4188 помічників

У фракції "Батьківщина" найбільше помічників має нардеп Вадим Івченко - 29. У фракції "слуг" найбільше помічників мають нардепи Сергій Мандзій, Святослав Юраш, Юлія Овчинникова - 29 у кожного. У чотирьох нардепів працює лише по одному помічнику.

Витрати на помічників прив'язані до прожиткового мінімуму на 1 січня кожного року і становлять 25 мінімумів. "Платити" депутат може максимум 10 помічникам. 2020 року на помічників депутатів із бюджету щомісяця виділяли понад 22 млн грн, понад 260 млн грн на рік.

За словами першого заступника голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики й депутата від "Голосу" Ярослава Юрчишина, "на руки" зарплату на помічників депутати отримують приблизно 38 660 грн. Їх можуть або виплатити одній людини, або поділити на кількох помічників, які працюють за трудовим договором, а не на громадських засадах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нагадує СРСР: політолог оцінив "Велике будівництво" президента Зеленського

На інших доведеться витрачати кошти з депутатського фонду, шукати додаткові гроші, відмовлятися від частини власної зарплати або ж наймати на роботу меншу кількість помічників. Комусь помічників забезпечує партія, яка платить консультантам із коштів держфінансування. Хтось на рівні фракції залучає ексколег, друзів і знайомих. Нардепи часто звертаються по допомогу до дизайнерів, піарників, маркетологів, фахівців SMM чи стилістів. Партії або ж окремі нардепи можуть вдаватися й до тіньового фінансування праці таких помічників, ідеться в дослідженні.

76% українців не довіряють чиновникам, Верховній Раді - 75%, уряду й політичним партіям - по 72%. Довіра до Верховної ради та уряду з 2020 року не змінилася. Такі дані опитування Центру Разумкова, яке проводили з 29 липня до 4 серпня 2021-го.

Зараз ви читаєте новину «"Чарівна "корочка": у Раді на 421 нардепа працюють понад 4 тис. помічників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути