субота, 16 вересня 2017 19:48

Бути чи не бути миротворцям на Донбасі: що думають учасники YES

Бути чи не бути миротворцям на Донбасі: що думають учасники YES

У Києві відбулася міжнародна конференція "Ялтинська європейська стратегія". Одним із ключових питань форуму у контексті України стало розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.

"Коли ми пропонуємо в нормандському форматі "дорожню карту", то чекаємо послідовності та гарантій виконання. Саме миротворці можуть стати тим інструментом, що "дорожня карта" буде реалізована і пакет безпеки буде все-таки втілено — це найважливіша частина стратегії повернення українського суверенітету на Донбасі", - наголосив президент Петро Порошенко під час свого виступу.

Gazeta.ua зібрала думки учасників форуму з цього питання.

Колишній посол США при ООН Джон Болтон висловився проти.

"Не думаю, що в Україні мають бути миротворці. Як на мене, це помилка. Це означає, що ви підвищуєте задіяність Росії у внутрішні справи України. Росія є постійним членом Ради Безпеки ООН. Після розпаду Радянського Союзу Росія набула ще більшої міжнародної сили. Зараз основний диспут іде про те, щоб не заморозити цей конфлікт. Якщо ви хочете відновити суверенітет на Донбасі, то допускати туди миротворців - останнє, що Україна має робити", - сказав Болтон.

З огляду на те, що президент РФ Володимир Путін підтримав ідею введення миротворців, її необхідно ґрунтовно проаналізувати, зазначив колишній держсекретар США Джон Керрі.

"Треба переконатися, що це не якась пастка", - сказав Керрі.

"Я за миротворчу силу в Україні. Але пропозиції Путіна неприйнятні. Вони не приведуть до миру, а лише погіршать ситуацію... Проблема в тому, що більша частина кордону (Донбасу. - Gazeta.ua) неконтрольована. Маємо привести миротворчі сили, щоб контролювати цю частину. Путін зробив крок уперед. Порошенку треба зробити три такі кроки. В України багато друзів в ООН. Можемо очікувати на певні голоси в Генасамблеї. Україна має великий шанс отримати миротворчі війська. Це станеться після президентських виборів у Росії. Можемо побачити конкретні рухи 2018 року", - вважає екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

"У тому форматі, в якому пропонує Росія, я вважаю, що це знущання з України на всьому білому світі. (Розміщення миротворчої місії можливе. - Gazeta.ua), тільки коли будуть закриті кордони українсько-російські", - прокоментував другий президент України Леонід Кучма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Форум YES: головні меседжі Порошенка до "сильних світу цього"

22 серпня президент Петро Порошенко заявив про намір у вересні представити на Генасамблеї ООН ідею про введення миротворчої місії на Донбасі.

5 вересня президент РФ Володимир Путін сказав, що згоден на розміщення миротворців ООН тільки на своїх умовах. Функції місії повинні полягати винятково в гарантуванні безпеки співробітників ОБСЄ. Миротворці повинні перебувати лише на лінії розмежування. Це питання мають обговорити з ватажками бойовиків ДНР і ЛНР. Після цього Росія направила керівництву ООН проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі.

Після розмови з канцлером Німеччини Анґелою Меркель Путін змінив думку і погодився, щоб місія захищала спостерігачів ОБСЄ скрізь, де вони діють за Мінськими домовленостями.

Зараз ви читаєте новину «Бути чи не бути миротворцям на Донбасі: що думають учасники YES». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути