пʼятниця, 15 вересня 2017 19:48

Форум YES: головні меседжі Порошенка до "сильних світу цього"

Автор: president.gov.ua
  Президент  Петро Порошенко під час щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії
Президент Петро Порошенко під час щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії

Президент Петро Порошенко відкрив міжнародну конференцію "Ялтинська європейська стратегія". У форумі взяли участь більше 350 політиків, дипломатів, державних діячів, бізнесменів із понад 50 країн світу.

Gazeta.ua зібрала найцікавіші послання глави держави до впливових людей світу.

Про майбутнє:

- Безвізовий режим і Угода про асоціацію висіли на волосині. Цілими днями бойовики обстрілювали Донбас. Ми балансували над прірвою між хаосом і непевністю. Хтось уже відкорковував пляшки кримського вина і розставляв стільці у Ялті, щоб знову розділити світ. Мені сподобалася фраза: "Жодного шансу". Зустрінемося наступного року в Ялті.

Про вектор Кремля:

- Кремль намагається цілеспрямовано обманути західні демократії. Насправді гібридна війна проти Заходу вже тривала, коли Путіна приймали на зустрічах "Великої вісімки", у світових столицях підписували з ним контракти на мільярди. Але майте на увазі, що ці гроші не використали на благо росіян чи розвиток населення. Їх використали для розбудови російської армії, для забезпечення цілей Кремля. Росії не можна вірити за жодних обставин. Із Москвою завжди треба бути готовими до найгіршого.

Про антиросійські санкції:

- Санкції проти Росії мають бути впроваджені повністю. Ціна агресії має вдаряти по агресору. Вони мають зрештою повернути те, що незаконно забрали. Прямо кажучи - пограбували.

Про Крим:

- Нинішня битва за світовий порядок розпочалася з окупації Криму. Йдеться про поступове – мирне – витіснення Росії з Криму. Хотів би запропонувати ідею створення міжнародного кола друзів деокупації Криму для координації спільних кроків і дій. Планую обговорити це докладно в Нью-Йорку на Генеральній асамблеї ООН.

Про стратегію перемоги над гібридною агресією:

- Дорога до нашої перемоги зрозуміла. Це єдність, солідарність. Конче потрібно зміцнювати трансатлантичну єдність, прибирати неістотні відмінності у позиціях Європи та США. Якщо зростатимуть ці відмінності, ми гратимемо у ворота наших ворогів. Не можемо давати їм козирі у їхній нечистій грі.

Про форпост Європи від від російської агресії:

- Україна де-факто стала кордоном об'єднаної Європи. Сьогодні ми виконуємо нашу тисячолітню місію оборони нашого європейського дому від загроз зі сходу. Сотні тисяч українців беруть до рук зброю, щоб боронити не лише свободу і незалежність своєї країни, а й безпеку всієї Європи та наші спільні цінності. Ніхто в історії Євросоюзу не платив такої високої, кривавої ціни за перспективу перебування в європейській спілці.

Про НАТО:

- Ми перебудовуємо нашу систему безпеки відповідно до стандартів НАТО. Нагальне завдання полягає в тому, щоб отримати військові технології найостаннішої генерації. Дорога в Європу через Україну для Росії закрита, вона має це усвідомити.

Про реформи:

- Наша економіка зростає, банківська система чиста. Бачимо успішну співпрацю з МВФ. Найвідоміші кредитні агенції підвищили наш рейтинг. Ми створимо і реалізуємо всі необхідні передумови для переходу до економічної стабілізації.

Про направлення України:

- Кожен день триває боротьба на два фронти: один - це боротьба за збереження нашої свободи і територіальної цілісності; інший - боротьба, щоб вижити економічно, викорінити корупцію і провести всеосяжні, і навіть дуже болючі реформи, щоб зробити нову Україну. Наша мета полягає в тому, щоб побудувати і забезпечити незворотність системи, яка гарантує демократію, права і свободи людини, політичну систему, яка дотримується стандартів європейської політичної культури.

Про введення миротворців на Донбас:

- Коли ми пропонуємо в нормандському форматі "дорожню карту", то чекаємо послідовності та гарантій виконання. Саме миротворці можуть стати тим інструментом, що "дорожня карта" буде реалізована і пакет безпеки буде все-таки втілено — це найважливіша частина стратегії повернення українського суверенітету на Донбасі.

Про майбутній візит до США:

- У Нью-Йорку потрібно дуже багато зробити. Наша зустріч, я сподіваюся, не просто буде про оборонне озброєння, хоча це істотно підвищить нашу обороноздатність. Ми не хочемо ні на кого нападати, це нам огидно. Я - президент миру, ми хочемо миру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У мене немає півтора чи два роки" - Порошенко про одну із реформ

"Ялтинська європейська стратегія" - це щорічна конференція українських і закордонних політиків та підприємців, у рамках організації, заснованої 2004 року українським бізнесменом Віктором Пінчуком. До анексії Криму форум YES проходив у Ялті.

Цьогоріч у форумі візьмуть участь кілька сотень провідних політиків, дипломатів, економістів, бізнесменів. Два дні обговорюватимуть Україну та її роль у глобальному контексті.

Зараз ви читаєте новину «Форум YES: головні меседжі Порошенка до "сильних світу цього"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути