пʼятниця, 18 березня 2011 16:51

БЮТ хоче захистити джерела інформації

БЮТ хоче захистити джерела інформації

Опозиція у співпраці з громадськими організаціями журналістів підготувала законопроект про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації.

Як повідомила прес-служба БЮТ, законопроект подали 11 народних депутатів України.

Законодавці пропонують додати професію журналіста до переліку професій, представників яких не можна допитувати як свідків з приводу того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні професійної діяльності (таких, як: лікарі, юристи, священнослужителі тощо).

Окрім того, створюються додаткові гарантії захисту конфіденційної інформації в офісах ЗМІ та помешканнях журналістів. Так, у разі прийняття закону, обшук і виїмка обладнання та носіїв інформації у журналіста зможуть проводитись лише за вмотивованою постановою голови апеляційного суду за місцем провадження слідства на підставі подання прокурора області, АР Крим, міст Києва чи Севастополя, причому у такому поданні обов'язково має зазначатися, що йдеться про обшук у журналіста.

"Під час круглого столу про відносини журналістів та міліції я дізнався жахливі факти тиску на журналістів. Тому й підтримав ініціативу журналістів, спрямовану на захист таємниці джерел інформації", - заявив член парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Павловський.

"Адже без цього не може бути свободи слова, гострої та актуальної журналістики. Хто вкаже ЗМІ, як дізнатись правду про зловживання посадовців, коли існуватиме страх, що журналіста викличуть й годинами допитуватимуть в міліції чи прокуратурі й "залізними кліщатами" витягнуть з нього ім'я джерела? Якщо персона доброчесного "інсайдера" перестане бути секретом, кримінальні авторитети чи нечисті на руку начальники почнуть мститися йому за спілкування з пресою. Тому слід унеможливити тиск на журналістів через допити та обшуки", - наголосив народний депутат.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ хоче захистити джерела інформації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути