пʼятниця, 17 серпня 2012 12:58

Спецтема: Луценко за ґратами

"Будь-який юрист скаже, що вирок Луценку — це повна дурня" - Гримчак

"Будь-який юрист скаже, що вирок Луценку — це повна дурня" - Гримчак
Юрій Гримчак впевнений, що Європейський суд виправдає екс-міністра. Фото: liga.net

В Україні вперше за всю історію за халатність засудили групу осіб.

Про це Gazeta.ua розповів "нунсівець" Юрій Гримчак, коментуючи винесення екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку вироку у справі про отруєння екс-президента Віктора Ющенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти Луценка можуть відкрити ще одну справу - експерт

"З точки зору юридичної, те, що сьогодні було винесено — це повний абсурд. Затримували його саме по цьому епізоду і тоді цей епізод був по перевищенню службових повноважень. Максимальне покарання передбачене за це — 10 років. Однією з причин утримання його під вартою було, що це особливо тяжкий злочин. Сьогодні ми маємо перекваліфікацію, і справа вже стала не "перевищення службових повноважень", а "халатність". Це чи не вперше у нас в Україні за халатність засудили групу осіб. Бо халатність — це помилка однієї людини. Не може група осіб бути халатною, це навіть у голові не вкладається. А тут виявляється сіли троє людей, підготували документи, підписали, а потім не використали їх, хоча було рішення Апеляційного суду щодо Давиденка. Потім виявилося, що це халатність. Будь-який юрист скаже, що це повна дурня", - обурюється політик.

Водночас, він наголошує, що Луценко вже відбув присуджені йому сьогодні два роки обмеження волі.

"Перебувачи у СІЗО більше року, Юрій Луценко вже відбув покарання. Бо згідно Кримінально-процесуального кодексу, один день перебування під вартою дорівнює двум дням обмеження волі. Тому всі розуміють, що це було політичне рішення, щоб ще раз засудити Луценка. Ніякого правового механізму тут немає. Приймаючи такі рішення, суд фактично виступає проти правової держави", - вважає Гримчак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАРЄ не втрачають надії, що Луценка і Тимошенко звільнять

Також політик додав, що тепер справа Луценка буде подана до апеляційної інстанції, а потім, якщо суд не скасує вирок, до касаційного суду. Вже після цього можна звертатись до Європейського суду з прав людини.

"Європейський суд визнає, що судом згідно параграфа 6 Європейської конвенції з прав людини, було порушено право на справедливий суд. Адвокати кажуть, що є великі шанси виграти цю справу. У справі не були допитані більше половини свідків обвинувачення, жодного свідка захисту суд не захотів слухати. Якщо є рішення Європейського суду, наш Вищій суд повинен переглянути рішення судів, використовуючи джерела права саме рішення Європейського суду. Тобто, з тієї практики, яка була до сьогоднішнього дня, справа або поверталася на додатковий розгляд, або просто закривалася у зв'язку з відсутністю складу злочину", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «"Будь-який юрист скаже, що вирок Луценку — це повна дурня" - Гримчак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути