пʼятниця, 17 серпня 2012 11:11

Спецтема: Луценко за ґратами

Влада хоче "обкласти Луценка і Тимошенко червоними прапорцями вироків" - експерт

Влада хоче "обкласти Луценка і Тимошенко червоними прапорцями вироків" - експерт
Олексій Гарань: Влада намагається усіляко не допустити лідерів опозиції на вибори. Фото: censor.net.ua

Влада намагається обкласти увязнених лідерів опозиції "червоними прапорцями" вироків.

Так політолог Олексій Гарань прокоментував Gazeta.ua вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрії Луценку по другій справі.

"Підхід влади полягає в тому, щоби засудити і Тимошенко і Луценка по декількох справах. Щоб навіть якщо Європейський суд з прав людини скасує один із вироків, то другий лишався би в силі. І тим самим влада хоче не дати можливість їм брати участь у виборах і залишити їх у в'язниці", - вважає експерт.

Він додав: "У цьому полягає ідея — обкласти їх червоними прапорцями вироків і не допустити повернення їх на волю і до громадського життя, особливо напередодні виборів".

Гарань вважає, що влада аж ніяк не змінила свою позицію щодо судових процесів над Луценком та Юлією Тимошенко. "Перед тим був достатньо умовний вирок по Іващенку (колишній тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони України Валерій Іващенко), після якого запитували, чи є це сигналом щодо зміни позиції влади. Але я переконаний, що це не є зміною позиції влади, це — маневрування, - пояснив експерт. - Банкова пішла на поступки в одній не принциповій для неї справі, але яка теж викликала велику стурбованість на заході, але по Тимошенко і Луценку поки що позиція залишається незмінною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя в черговий раз заробила мені 15 тисяч євро у Європейському суді - Луценко

Водночас, за словами Гараня, чи досидить Луценко до кінця свого терміну у в'язниці, чи ні, передбачити зараз важко.

"З нашою владою дуже важко прогнозувати, тому що ідеться про якісь певні хитромудні комбінації, маніпуляції, торги із заходом, навіть шулерство. Теоретично можна уявити, що вони будуть використовувати ці справи як розмінну монету у торгах із заходом, - припустив він. - Наприклад, ситуація дуже завалиться в економіці, Росія продовжуватиме тиск і потрібно буде виправляти стосунки із заходом. Тоді, можливо, вони зможуть піти на якесь дострокове звільнення".

Гарань додав: "Ми розуміємо, що і по Тимошенко і по Луценку принципи верховенства права було повністю порушено, процес був з величезними порушенням. Але, поступки влади будуть залежати аж ніяк не від усвідомлення того, що треба поліпшувати ситуацію в країні з верховенством права. Це буде обумовлюватися, знову ж таки грою із Європою, зі США".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захист Луценка подаватиме апеляцію на рішення Печерського райсуду

Як повідомлялося раніше, Печерський районний суд міста Києва засудив екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на два роки обмеження волі по кримінальній справі щодо службової недбалості у рамках розслідування справи по отруєнню екс-президента Віктора Ющенка. При цьому суд застосував норму законодавства про поглинання менш суворого покарання більшим, таким чином, оскільки Луценко вже засуджений до 4 років ув'язнення, то цей термін не змінюється.

Зараз ви читаєте новину «Влада хоче "обкласти Луценка і Тимошенко червоними прапорцями вироків" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути