неділя, 25 квітня 2021 09:35

"Брехня стає очевидною. Як скинули Януковича, так і Зеленського винесуть" - правозахисниця

Автор: Олег Куцький
  Якщо людям бракує критичного мислення, свобода перетворюється на хаос - каже правозахисниця
Якщо людям бракує критичного мислення, свобода перетворюється на хаос - каже правозахисниця

Все, що грунтується на маніпуляціях, є хитким і крихким. Кожна брехня рано чи пізно викривається. Маніпуляції мають успіх і можуть бути раціональною стратегією тільки у короткотерміновій перспективі.

Так стверджує правозахисниця і письменниця Віра Валлє.

"Мак'явеллі радив: державець має бути хитрим, як лис. Він натхненник маніпуляторів і батько всіх нацистських і фашистських ідеологій. Янукович, кажуть, прочитав одну книгу в своєму житті, це був "Державець" Мак'явеллі. А Ленін захистив докторську дисертацію по Мак'явеллі. Маніпуляції притаманні слабким людям. А свобода – це протилежність маніпуляціям і нещирості.

Все, що ґрунтується на маніпуляціях, є хитким і крихким. Подивіться на повалені фашистські режими

Все, що ґрунтується на маніпуляціях, є хитким і крихким. Подивіться на повалені фашистські режими. Кожна брехня рано чи пізно викривається. Маніпуляції мають успіх і можуть бути раціональною стратегією тільки у короткотерміновій перспективі.

Рано чи пізно брехня стає очевидною. Так скинули Януковича, так і Зеленського рано чи пізно винесуть. Брехунів завжди спіткає одна доля. На відміну від великих постатей, яких я називаю апостолами свободи. Ці люди здійснюють соціальний поступ. От, наприклад, Василь Стус. Він допомагає нам тримати правильний орієнтир. Серед духовенства таким був Любомир Гузар. Серед політиків – Лєшек Бальцерович. Ці постаті – свідчення того, що суспільство тримається на доброчесності", - сказала Віра Валлє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наше суспільство має відмовитися від мови ненависті – правозахисниця

"Втім, інформаційне поле зараз у цифрову епоху стало середовищем для розповсюдження недостовірної інформації. Це сприятливе поле для фейків і маніпуляцій. У цьому полягає парадокс свободи. Якщо людям бракує критичного мислення, свобода перетворюється на хаос. У політиці це проявляється в популізмі. А популізм – це родючий ґрунт для приходу до влади різноманітних покидьків", - додала вона.

Інтерв'ю з Вірою Валлє читайте в журналі Країна.

Нікколо́ Макіаве́ллі — державний секретар Флоренції, політичний діяч, поет і драматург епохи Відродження.

Термін "макіавеллізм" часто вживають для засудження безпринципної політики на кшталт тої, що Макіавеллі рекомендував у своїй праці "Державець". Макіавеллі описав аморальну поведінку: нечесність й вбивство невинних, як нормальну й ефективну в політиці. Він навіть закликав до таких дій у багатьох ситуаціях. Сумнозвісна знаменитість книги витікає з твердження, що вона дає "злі поради тиранам, щоб допомогти їм утримати владу".

Зараз ви читаєте новину «"Брехня стає очевидною. Як скинули Януковича, так і Зеленського винесуть" - правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути