Ексклюзиви
пʼятниця, 18 серпня 2023 05:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Близько 20 російських посадовців очікує спецтрибунал за злочини в Україні – МЗС

Близько 20 російських посадовців очікує спецтрибунал за злочини в Україні – МЗС
Російське військово-політичне керівництво очікує спецтрибунал. Фото: Кореспондент

У межах Спецтрибуналу для Росії мають судити приблизно 20 російських посадовців – топпредставників політичного і військового керівництва РФ

Це можуть бути постійні члени Радбезу Росії, які ухвалювали рішення про агресію проти України, а також ті, хто здійснював кроки на виконання цього рішення – командувачі родів військ, командувачі Росгвардії, збройних сил РФ, розповів посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич у програмі "Укрінформ. Вечірній стрім".

"Злочин агресії - це елітарний злочин, він може вчинятися тільки тими особами, які знаходяться на посаді або фактично в стані давати накази на ведення агресивної війни. Тобто ймовірно - це вирішуватиме трибунал, це вирішуватимуть судді, кого притягати до відповідальності…", – зазначив представник українського дипломатичного відомства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська агресія забрала життя 500 дітей

Водночас, це не означає, що покарання обмежиться умовними 20-ма топпосадовцями РФ, а всі інші не мають нести відповідальності.

"Мають, просто за інші злочини, зокрема за воєнні злочини та злочини проти людяності й геноцид – в національних судах України та інших держав світу або в Міжнародному кримінальному суді. Тобто те, що злочин агресії елітарний і за нього, очевидно, не буде покарана велика кількість осіб, не означає, що основний масив російських воєнних злочинців – ці тисячі й тисячі – залишаться непокараними", – додав він.

В Україні створена інформаційна підсистема "Воєнний злочинець", яка об'єднує відомості про воєнних злочинців, виявлених під час російської військової агресі.

Станом на 3 серпня до неї внесли дані про 232 тис. 131 воєнного злочинця і зрадника, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

За воєнними злочинцями стежать не тільки наші правоохоронці, а й Європол, наголосили в МВС.

Зараз ви читаєте новину «Близько 20 російських посадовців очікує спецтрибунал за злочини в Україні – МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути