понеділок, 12 грудня 2011 14:05

Бійка під судом: Усіх руйнівників Сталіна позбавили волі умовно

Бійка під судом: Усіх руйнівників Сталіна позбавили волі умовно

Активістів організації "Тризуб" імені Степана Бандери, які рік тому відпиляли голову бюсту Сталіна у Запоріжжі, позбавили волі умовно. Зокрема, Роман Хмара отримав 3 роки позбавлення волі з відтермінуванням на 3 роки, Олексій Зануда, Василь Абрамів, Юрій Пономаренко - 3 роки позбавлення волі з відтермінуванням на 2 роки, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Крім того, Віталій Вишнюк, Анатолій Онуфрійчук, Пилип Таран, Василь Лабайчук, Едуард Андрющенко отримали обмеження волі на 2 роки з відтермінуванням на 1 рік.

Суд зобов'язав хлопців під час випробувального терміну не виїжджати за межі України і постановив відшкодувати вартість пам'ятника - майже 110 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталін недовго стоятиме в Україні - "Тризуб" ім. Бандери

Разом з тим, він відхилив вимоги комуністів сплатити моральний збиток і витрати на установку і відкриття пам'ятника.

Водночас, біля будівлі Жовтневого райсуду Запоріжжя сталась сутичка: двоє комуністів напали на активіста "Тризубу". Їх затримали правоохоронці.

Про це Gazeta.ua розповів "тризубівець" Василь Лабайчук. Конфлікт стався після того, як суддя оголосив вирок – всім підсудним дали умовний термін покарання.

"Ми якраз вийшли з суду і спілкувалися з журналістами. Інтерв'ю на камеру давав Едуард Андрющенко. В цей момент до нього ззаду підбігли двоє комуністів. Розбили йому на голові яйце. Едуард миттєво розвернувся і встиг дати одному нападнику в морду. Тут же їх оточили міліціонери. Місцеві патріоти і журналісти заступилися за нашого хлопця – його відпустили. Комуністи зараз в міліції", — розповів Лабайчук.

За словами "тризубівця", під час судового засідання прихильники Компартії провели під стінами суду несанкціонований мітинг. Мали на готові яйця, аби масово закидати ними підсудних. Однак цього не дозволили зробити міліціонери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тризубівці" провідали нового запорізького Сталіна

Зараз напруга під стінами райсуду зникла. "Тризубівці" відправилися на вокзал. Адвокати готують апеляцію на рішення суду, що оголосили сьогодні.

Як повідомлялося, перший пам'ятник Сталіну в Запоріжжі було встановлено 5 травня 2010 року на території Запорізького обкому КПУ. 28 грудня 2010 року невідомі пошкодили бюст, відрізавши йому голову. Відповідальність за скоєне взяла на себе націоналістична організація "Тризуб".

У новорічну ніч 31 грудня невідомі підірвали пам'ятник Сталіну, проте встановити їхні особи слідству не вдалося.

Звинувачення у пошкодженні пам'ятника Сталіну в Запоріжжі було пред'явлено 9 "тризубівцям". Вони були арештовані, проте 13 квітня Жовтневий районний суд Запоріжжя звільнив їх на час судового процесу з-під арешту на поруки народних депутатів України.

Державне звинувачення зажадало засудити "тризубівців" на термін від 2 до 3 років умовно, з виплатою збитку постраждалій стороні у сумі близько 110 тис грн.

Зараз ви читаєте новину «Бійка під судом: Усіх руйнівників Сталіна позбавили волі умовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути