Ексклюзиви
середа, 20 листопада 2013 21:21

"Без Помаранчевої революції Україна би сьогодні була схожа на Білорусь" - Данилюк

"Без Помаранчевої революції Україна би сьогодні була схожа на Білорусь" - Данилюк
Олександр Данилюк. Фото: styknews.info

22 листопада на Майдані Незалежності відбудуться заходи з нагоди відзначення Дня Свободи, дев'ятої річниці Помаранчевої революції та третьої річниці Податкового Майдану. Помаранчева революція почалася 22 листопада 2004, як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результат виборів.

- Спостерігаючи за президентством Віктора Януковича очевидно те, що відбувається згортання не лише демократичних свобод, але й самої державності, - наголосив в інтерв'ю Gazeta.ua голова руху "Спільна справа" Олександр Данилюк. - Зрозуміло, що якби тоді прийшов до влади нинішній глава держави, то те, що відбувається зараз проходило би більш брутально.

Яку роль відіграла Помаранчева революція в житті простого українця?

- Це справді переможна боротьба українських громадян не лише в захисті їх виборчих прав, але й самого існування України. Сьогодні би наша країна навряд чи відрізнялась суттєво від Білорусі за рівнем демократії. Тобто тоді українці захистили своє право на вільну державу. Найбільша заслуга революція - це те, що є сторінка в нашій історії, де ми можемо побачити справжнє обличчя українців: щирість, самовіддачу, здатність об'єднуватись та перемагати.

Нинішній стан: недовіра, пригніченість не може тривати довго, бо природні почуття, які спрямовані на життєствердження переможуть. Ми відстоюємо своє право на гідне життя, особливо, щоби організовувати його відповідно до свого бачення, а не до волі окремих неякісних політиків. Тому 22 листопада нікуди не дінеться і стане загальнонаціональним святом.

Які наслідки революції 2004 ми спостерігаємо сьогодні?

- Є багато наслідків. Одним із головних - усвідомлення українського народу, що він може перемогти. Головне, що це знає і влада. Тобто суспільство вперше за 22 роки незалежності стало головним фактором української політики. Якщо поглянути на те, як Віктор Янукович та його режим бояться будь-яких форм громадянської активності і як вони неадекватно реагують на нечисельні та мирні зібрання громадян, то стає зрозумілим, що вони реально бояться вулиці, особливо Майдану.

Чи змінилось в свідомості після тих подій? Вона пробудила патріотизм?

- З патріотизмом складніше, бо задля великої кількості людей перемога Майдану була уособлена в Вікторі Ющенкові. Тому і присутнє в українців небажання навіть згадувати той час.

Через що?

- Псевдопатріотизм, шароварщина, підміна суті. Рівень патріотизму був вищим, щирішим в 2004 році. Люди втратили недовіру не лише до політичних лідерів, але й один до одного. Тому зараз і не відчувають цього колективного почуття. Цікаво, що Янукович зараз скоріше стимулює опір, і частково відчуття патріотизму.

Перед якими викликами стоїть Україна?

- Перший, і основний - це зрив Угоди про асоціацію з ЄС. В мене немає сумнівів, що так станеться. Україну чекає аншлюс із Російською Федерацією. Українці будуть незадоволені кризою, в якій ми частково перебуваємо. Ми збережемо ознаки державності, реального суверенітету не буде. Але через невдоволеність громадян України ця умовна геополітична окупація триватиме не довго.

Зараз ви читаєте новину «"Без Помаранчевої революції Україна би сьогодні була схожа на Білорусь" - Данилюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

73

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути