пʼятниця, 23 серпня 2013 18:24

"Без "фрі" для Юлі, не буде "фрі" для Юкрейн" — Яценюк з Луценком провели круглий стіл по ЄС

"Без "фрі" для Юлі, не буде "фрі" для Юкрейн" — Яценюк з Луценком провели круглий стіл по ЄС
З числа опозиційних лідерів на кругломі столі був лише Арсеній Яценюк Фото: www.segodnya.ua

"Гангстерська влада має бути нашим союзником", - голосно говорить екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко журналістам у холі готелю "Президент". Його обличчя - червоне. Одягнутий у сірий клітчатий піджак, який купив одразу після звільнення із в'язниці. "Як тільки чорнило підпису під Угодою висохне, він знову стане ворогом, якого треба зняти і виграти президентські вибори 2015 року", - пояснює Луценко. Люди кивають.

23 серпня об 11 год тут має розпочатися національний круглий стіл на тему "Порозуміння заради європейського майбутнього". Його організувала громадськість для того, щоб обговорити виконання вимог "списку Фюле", потрібних для підписання Угоди про асоціацію. Запросили президента Віктора Януковича та лідерів усіх парламентських фракцій.

У холі розставлено чотири столики, накриті білими скатертинами. На них — таці із домашнім здобним печивом, круасанами з білим шоколадом, графини із соками трьох видів, кава та чай.

Нардеп-"свободівець" Ігор Швайка наливає собі кави. Цукру не насипає. Одягнутий у вишиванку та сірий піджак.

"Воно сьогодні у Харкові, - каже із усмішкою про Януковича. - Святкує визволєніє города от нємєцко-фашистскіх окупантов. Тому і не прийшло на круглий стіл. А нам і не треба".

У холі - два десятки журналістів. Троє офіціанток у білих блузках та чорних спідницях забирають брудний посуд. Політиків мало. Навколо високого круглого столика стоять нардепи-"ударівці" Валерій Карпунцов та Ростислав Павленко, голосно сміються.

У білій футболці із портретом Юлії Тимошенко до зали заходить її захисник Сергій Власенко. Пильно дивиться у залу. Там — жодного депутата. Власенко позирає на годинник. Уже 11, та круглий стіл не починається. За 15 хв. сходами спускається лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк, засмаглий і неголений. Усміхається всім навколо. Реєструється та позує на камери.

"На каву зайшов?" - жартує до Луценка і тисне йому руку. Чоловіки відходять убік і шепочуться про щось 5 хв.

Об 11.20 розпочинається круглий стіл. Учасники розміщуються за великим столом, розташованим на сцені напівколом. На фоні — великі банери із прапором Євросоюзу та назвою заходу. Нардепи від трьох опозиційних сил і громадські діячі розміщуються лише на одній половині столу. По центру між ними — Арсеній Яценюк. Віталій Кличко та Олег Тягнибок на захід не прийшли. Друга частина столу залишається порожньою. Там передбачено місця для представників Партії регіонів та влади.

"Справа політикуму — зробити так, щоби після саміту у Вільнюсі не було святкових фуршетів у "ведмежих", або "медведчукових" логовах, які, звичайно, мріють про зовсім інше", - розпочинає захід його модератор, громадський діяч В'ячеслав Брюховецький.

Протягом його промови зал вщент заповнюється людьми. Співробітники готелю доставляють ще два ряди стільців. Однак багато хто залишається стояти по-під стінками. Багато іноземців. Слухають виступи українських політиків та громадських діячів через навушники із перекладом.

"Незалежно від політичної приналежності, у разі зриву Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, винними будуть всі, - продовжує Брюховецький. — І ті, хто підтримає підписання цієї угоди, і ті, хто виступає проти. В очах народу будемо винні всі без винятку".

Першому Брюховецький передає слово Арсенію Яценюку. Той неквапом підходить до трибуни. Говорить 10 хвилин.

"Перед нами стоїть низка завдань, які Україна має вирішити до саміту з ЄС у листопаді, - гучно починає він. - Та ми зможемо їх виконати, якщо за цим столом будуть сидіти всі: і влада, і опозиція, і президент, і уряд. Ми стоїмо перед історичним моментом. Тому будь-які інші дискусії про членство країни в "митних союзах", "радянських союзах" можуть бути нічим іншим, як дискусіями на вільні теми на кухнях політичних сил, які не представляють інтереси народу".

Далі по черзі виступають присутні політики та громадські діячі. Присутні на заході політики час від часу виходять із зали, спілкуються у холі, попиваючи каву.

Одним із останніх виступити модератор, колишній "нашоукраїнець" Сергій Бондарчук запрошує до слова Луценка. Той неквапом встає і йде до трибуни. Камера чекає, - підганяють його із зали. Луценко завмирає.

"Коли кажуть: "Камера чекає", мене це трохи насторожує", - каже він. Зал вибухає сміхом.

Коли гамір вщухає, починає виступ. Говорить 10 хвилин.

"Сьогоднішній список Фюле чітко свідчить: без "фрі для Юлі, не буде фрі для Юкрейн", - декларативно говорить він з трибуни. - Я пропоную гасло "Фрі ту ю", волю для двох Ю".

У залі уважно слухають. Час від часу кивають головами.

"Для Януковича з'явився шанс перестати бути в очах Європи та світу гангстером, а стати європейським політиком, - продовжує Луценко. - Для цього він повинен відпустити Тимошенко лікуватися за кордон, як перший етап для її звільнення. Він може довести, що людина, яка не боїться Путіна, не може боятися Тимошенко і довести, що він не порожняк, а цілий терикон".

Об 13.00 круглий стіл закінчується. На цей момент зала вже напівпорожня. Ще за 15 хвилин готель залишають майже всі учасники та гості. Одним з останніх виходить Луценко. Посміхається, тисне руку всім, хто ще залишився у холі.

Наступний круглий стіл заплановано на 16-19 вересня. На ньому очікується і участь місії Кокса-Квасневського.

Зараз ви читаєте новину «"Без "фрі" для Юлі, не буде "фрі" для Юкрейн" — Яценюк з Луценком провели круглий стіл по ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

90

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути