Ексклюзиви
четвер, 03 січня 2013 13:09

"Батьківщина" може підтримати Кличка або Порошенка на виборах мера Києва, - Бондаренко

"Батьківщина" може підтримати Кличка або Порошенка на виборах мера Києва, - Бондаренко
Фото: glavcom.ua

Об'єднана опозиція "Батьківщина" могла б підтримати на виборах мера Києва Віталія Кличка, а от іншого "ударівця" - навряд чи. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав нардеп від "Батьківщини" Володимир Бондаренко.

"Провести вибори потрібно уже давно. Київ -єдина одиниця в Україні, яка позбавлена самоврядних можливостей. Зокрема, антиконституційне  призначення голови адміністрації відбулося, і йому передали крізь пальці основні функції самоврядності Черновецького. Це не є нормальним. Були знищенні районні адміністрації без належних на те підстав.  Якби це була загальна тенденція по Україні, а так - у Донецьку треба, у Львові - треба, а у Києві — ні. Це явно було зроблена з однією метою - зосередити владу у руках однієї призначеної людини, а не обраної. Я не даю ніяких оцінок діяльності Попова, але це не нормально. Черновецький міг би бути звільнений раніше, але, навіть після того вже як він написав заяву, потрібно було призначити вибори", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бондаренко: "Влада користується толерантністю українців, сідає їм на голови та звішує ноги"

На думку нардепа слова спікера Володимира Рибака про проведення виборів у травні — нічого не означають.

"Рибак нічого нового не сказав. І Єфремов говорив про це. Але поки що це безпідставні розмови. Бо на першому засіданні комітету місцевого самоврядування, де я очолюю підкомітет виборчого законодавства та громадян, одразу ж поставили питання проведення виборів у Києві. Але почалися так звані політичні рішення. Підняли стенограму одного засідання, де Мартинюк сказав, що вибори у Києві призначать тоді, коли буде повна згода усіх, без винятку фракцій. Це ще було у минулій Раді. Але, вибачте, є право громадян на місцеве самоврядування, є Конституція України, де не написано, що потрібно досягати певної згоди партій. Я особисто, і мої колеги будемо піднімати питання проведення виборів. Коли? Чи у травні, чи на початку червня, безумовно, що не на літні канікули. Але у великій мірі усе буде залежати від того, яка буде воля, яку команду Янукович дасть своїм підлеглим у Кабміні та Верховні Раді. Слова Рибака — усього лиш слова. Адже вибори поки не призначені. Щоб їх призначити потрібно проголосувати у Верховній Раді. Це є конституційне право громадян, киян, але, на жаль, є така воля іншого органу, зокрема Верховної Ради. Партія регіонів боїться виборів. Адже результати останніх виборів до Верховної Ради показали прихильність електорату до опозиційних сил, які не влаштовують владу. Якщо будуть вибори, то абсолютно безумовно виграє представник опозиційних сил, якщо вони будуть діяти консолідовано", - вважає Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий уряд буде суто технічним - політолог

Нардеп побоюється, що може виникнути проблема — багатьох кандидатів з боку опозиції.

"То ж треба розуміти як буде складатися конфігурація виборів з боку, наприклад, Кличка. Бо, якщо буде Кличко, то це одне. Я думаю, що всі, хто є Києві, однозначно підтримали б цю кандидатуру, він заявляв про це і раніше, і є певні рейтинги. Але мені сьогодні не зрозуміла його позиція. Якщо він не буде йти, а буде пропонувати когось із свого середовища, то не думаю, що все так легше обійдеться. Особисто Кличка — так. А якщо він буде пропонувати когось замість себе, то я не думаю, що все буде так легко", - каже він.

Бондаренко запевняє, що "Батьківщина" готова підтримати різних кандидатів на крісло мера Києва, але необхідне трьохстороннє узгодження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скоро в Раді будуть сидіти порноактриси, як Чичоліна в Італії - політолог

"Є інші імена, які називали. Це і Петро Порошенко, і Микола Томенко, було багато прізвищ, мене там хтось називав. Але я стою на жорстких позиція  — кандидатура повинна бути погоджена з усіма трьома політичними силами опозиції. Без такого погодження це буде свідома гра на противника, на те, щоб кандидатура влади пройшла. Порошенко не пішов із владною командою. Він — не з ними. Якби він визначався відповідно з політичними силами, то, я думаю, що можна було б отримати підтримку. Він має в Києві великі можливості, дає людям роботу. І це є нормально. Не має бути якоїсь такої упередженості, що це є бізнесмен український, і він є ворогом народу. Немає такого. Ми повинні підтримати. Навпаки я б не хотів, щоб це був ставленик російського капіталу. Але потрібна визначеність обов'язково. Бо може бути багато кандидатів. Микола Катеринчук піде обов'язково. Він же ж любить ходити, а потім здавати свою фракцію Черновецькому. Я проти такого роздроблення, яке було раніше", - заявив нардеп.

Зараз ви читаєте новину «"Батьківщина" може підтримати Кличка або Порошенка на виборах мера Києва, - Бондаренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути