Ексклюзиви
вівторок, 24 червня 2008 09:42

Балога замінить Луценка, а Литвин стане спікером? - ЗМІ

Балога замінить Луценка, а Литвин стане спікером? - ЗМІ
План із реалізації відставки Кабінету міністрів, ініційований Партією регіонів, тимчасово припинений, пише "Комерсант-Україна".

Певні джерела газети стверджують, що план із відставки уряду мав бути реалізований у середу, 25 червня, на екстрено скликаному засіданні Верховної Ради.

Однак, як повідомили джерела видання в Кабміні, у минулу п"ятницю в секретаріаті президента відбулася зустріч глави секретаріату Віктора Балоги і прем"єр-міністра Юлії Тимошенко.

За інформацією джерела, Балога висунув Тимошенко низку умов, виконання яких може гарантувати збереження коаліції демократичних сил.

Як стверджують джерела газети, Балога обіцяв довести чисельний склад коаліції до необхідного мінімуму – 226 депутатів, у тому числі й за рахунок депутатів Ігоря Рибакова (БЮТ) і Юрія Бута (НУ-НС), які раніше вийшли з коаліції.

"Бут уже дзвонив і говорив, що готовий віддати свій мандат, аби його залишили у спокої", - повідомило джерело  в "Народній самообороні". Утім, підтвердити це в понеділок не вдалося – Бут не відповідав на дзвінки "Комерсанта".
 
Повідомляється також, що глава секретаріату президента гарантував у найближчі дні домогтися згоди на приєднання до коаліції фракції блоку Литвина. Підставою для подібних тверджень стала пропозиція, від якої лідер фракції Володимир Литвин навряд чи зможе відмовитися – посада голови Верховної Ради.

Однак народний депутат Олег Зарубінський (блок Литвина) заявив "Комерсанту": "Нічого про приєднання нашої фракції до коаліції БЮТ-НУНС мені невідомо і думаю, що ця інформація малоймовірна. Посада спікера не може бути адекватним представництвом нашої фракції в коаліції. Якби для нас на першому місці стояли кадрові питання, Володимир Литвин став би спікером ще в жовтні-листопаді 2007 року".

Джерела в уряді стверджують, що Балога взамін нібито вимагав від Тимошенко виконання двох умов. Насамперед – ініціювати відставку всіх міністрів, призначених за квотою "НУ-НС", роботою яких незадоволені в секретаріаті.

Ідеться про 8 міністрів, за винятком міністра охорони здоров"я Василя Князевича і глави Мінкульту Василя Вовкуна. Зокрема, на місце міністра палива й енергетики Юрія Продана нібито планувалося призначити Юрія Бойка, який очолював це міністерство в уряді Віктора Януковича, повідомляє джерело газети в секретаріаті президента.

Ще однією умовою Балоги є, за інформацією газети, "публічне покаяння" голови МВС Юрія Луценка і народного депутата від НУНС Давида Жванії, що виступали з різкими заявами на адресу президента Віктора Ющенка.

В оточенні глави МВС "Комерсанту" сказали, що в ході переговорів Балога заявив, що він готовий задовольнятися відставкою тільки одного міністра. "Коли Тимошенко запитала, а хто прийде на місце Луценка, Віктор Балога сказав наступне: "Я готовий", - повідомило джерело.

Джерела в уряді поки не повідомляють, чи прийняла Тимошенко умови Балоги. Однак відразу декілька опитаних газетою чиновників підтвердили, що в найближчі дні вона виступить із заявою, у якій в черговий раз заявить, що виступає за злагоду всіх гілок влади і вважає єдиним лідером коаліції Ющенка.

Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Балога замінить Луценка, а Литвин стане спікером? - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути