понеділок, 07 липня 2008 15:22

Балога пояснив, чому голосування по бюджету можуть зірвати

Оптимізм Кабінету Міністрів щодо затвердження змін до державного бюджету на 2008 р. ще до парламентських канікул можна було б тільки вітати, якби не існувало реальних передумов до зриву голосування з цього питання.

Про це сьогодні заявив голова Секретаріату Президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.

Кабінет Міністрів має усвідомлювати ризик того, що принаймні до осені держава житиме за кошторисом, зміни до якого повинні були бути остаточно прийняті ще в березні, вважає він. "Той факт, що парламентська більшість і утворений нею уряд не змогли ще три місяці тому привести держбюджет у належний вигляд, уже сьогодні слід записати до графи їхніх відчутних прорахунків. Ця урядово-коаліційна недбайливість утворила високу ціну втрат для національної економіки та мільйонів українських сімей", - підкреслив керівник президентського Секретаріату.

Балога звернув увагу, що Кабмін виносить на розгляд Верховної Ради змінений бюджет, не маючи обгрунтованого аналізу макроекономічних показників. Національний банк так і не погодив з урядом прогнозований рівень інфляції до кінця року, також немає чіткого розуміння пріоритетів розподілу бюджетних витрат. "Створюється враження, що уряду важливо створити лише видимість активності в бюджетному питанні, а не досягти ухвалення зваженого, реалістичного фінансового документа. Напевно, єдиним наслідком зусиль Кабінету Міністрів щодо ухвалення змін до бюджету стане їхня публічна презентація. Призначена на понеділок презентація бюджету в Українському домі свідчить також і про те, що Кабмін апріорі не мав наміру коректувати статті держбюджету за підсумками наради у Президента щодо макроекономічних показників. Отже, всі заяви уряду про те, що бюджет складений із урахуванням пропозицій глави держави та НБУ, є лише словесною маскувальною сіткою. Це виключно урядовий бюджет", - зазначив він.

Ще одним аргументом на підтвердження припущення про труднощі в ухваленні бюджетних змін В.Балога назвав внутрішні проблеми в коаліції. Він не виключив, що фракції, які не входять у коаліцію, укотре не голосуватимуть, щоб продемонструвати суспільству фактичну відсутність більшості в Раді. Крім того, з політичних міркувань вони навряд чи погодяться розділити відповідальність за рішення, до підготовки якого не були залучені. Тому в цій ситуації єдиною підставою для оптимізму коаліції є ствердження прем"єр-міністра Юлії Тимошенко про повний комплект у більшості навіть після виходу двох депутатів. "Звичайно, рівняння 226-2=228 є новим словом в арифметиці, проте для результативного голосування, без залучення голосів інших фракцій, це все-таки не допоможе", - підкреслив Балога.

Глава Секретаріату також звернув увагу, що багато народних депутатів із фракцій більшості наразі фізично відсутні в Києві, і тому для лідерів коаліції буде досить складно забезпечити конституційний принцип "один депутат - один особистий голос". Щоб гарантувати бездоганну процедуру голосування за бюджет, потрібно, щонайменше, провести витратну кампанію з мобілізації народних депутатів, деякі з яких уже давно поза всіма зонами всіх можливих досяжностей. Поза сумнівом, депутати від опозиції прискіпливо контролюватимуть процес голосування.

У зв"язку з цим Балога відзначив, що уряд, добре усвідомлюючи всі проблемні моменти ухвалення змін до держбюджету, грає на громадських очікуваннях і тому активно діє у сфері піару. "Час на затвердження у Верховній Раді бюджетних коректив упущений, це очевидно всім і насамперед - самим урядовцям. Тому Кабмін зараз розгонить інформаційні хвилі, щоб створити ілюзію своєї продуктивної роботи в цьому питанні. У разі провалу голосування уряд отримує громовідвід - парламент - і спокійнісінько чекає на осінь, щоб повторити бюджетну пісню зі словами про дієвість коаліції. Проте Кабміну не варто тішитися розрахунком на те, що йому вдасться уникнути відповідальності за ганьбу з ухваленням держбюджету. Це питання, яке потрібно буде якось пояснювати чи не кожному українцеві", - резюмував глава Секретаріату Президента, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Балога пояснив, чому голосування по бюджету можуть зірвати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути